Előző
Következő
új cikk

Belföld

Neo: csütörtökig szólhat?

Népszava|2012. jún 19. 05:05
[A+ A-]
Visszautasítja a Neo Fm által felajánlott értékpapírt a médiatanács, és vélhetően szerdán dönt arról, lekapcsolja-e a rádiót. A Neo tegnap jelentette be: elismerik, hogy tartoznak, de a 750 millió forintos elmaradást vitatják. Mivel pénzük egyelőre nincs, csődvédelmet kértek, és egy "483,9 millió forint értékű értékpapírt" ajánlottak fel a médiahatóságnak. Egyelőre kérdés, mentsvárat jelent-e a csődvédelem.
Nem fogadja el a médiahatóság a Neo Fm ajánlatát. Ez derül ki abból a közleményből, amit a 750 millió forintos adósságot felhalmozó rádió bejelentése után adott ki a testület. A Neo vezetősége ugyanis azt közölte, hogy csődvédelmet kért a bíróságtól a rádiót üzemeltető FM1 Kommunikációs Zrt. Ez idő alatt a tulajdonosok megkísérlik a társaság többszáz millió forintra duzzadt tartozását rendezni. Ennek első lépéseként múlt pénteken "egy 483,9 millió forint értékű értékpapírt" ajánlottak fel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság számára, az elmaradt műsorszolgáltatási díjak fedezetéül. Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen értekpapírról, illetve fedezetről van szó.

A médiatanács válasza erre az volt, hogy "a váltó elfogadásának jogi és gyakorlati akadálya is van, az nem más, mint egy darab papír". Kijelentették: ha a papír mögött valódi fedezet van, akkor a tulajdonosoknak lehetőségük van annak beváltására, azaz maguk tudják készpénzzé tenni. Megerősítették, tegnap éjfélig volt lehetőség a korábban vállalt 200 milliós tartozás rendezésére (ez lenne az egyik törlesztőrészlet). A rádiónak elengedné a médiatanács a 40 millió forintos késedelmi kamatot, a többi pénzt viszont ki kellene fizetni, igaz nem egyben, hanem törlesztve. A testület szerint "a tulajdonosok csődről szóló bejelentése azt valószínűsíti, hogy nem tudnak és nem is akarnak fizetni hitelezőiknek".

Valószínűleg ma még nem kapcsolják le a rádiót, de lapunk kérdésére annyit megjegyeztek: szerdán lesz médiatanácsi ülés.

Földes Ádám, a Neo Fm vezérigazgatója szerint nehézségeikért a médiatanács is okolható. Mint mondta, a rádió kisebb-nagyobb késésekkel ugyan, de egészen 2011 végéig fizette a műsorszolgáltatási szerződésben rögzített frekvenciadíjat. Az idén azonban a rádiós reklámpiac tartós visszaesése és az állami hirdetők elmaradása miatt az érdemben nem csökkentett frekvenciadíj kigazdálkodása már komoly nehézségeket okozott a vállalatnak. (A Class és a Neo hallgatottsága csaknem megegyezik a teljes lakosság körében, ennek ellenére tavaly a Simicska Lajos üzlettársához, Nyerges Zsolthoz köthető Class Fm-en 16 központi állami intézmény, illetve állami cég reklámozott tavaly, a Neo Fm-en mindössze 6, az idén viszont egy sem).

Földes Ádám kijelentette, azt nem vitatják, hogy tartoznak, ám a hatóság által nyilvánosságra hozott 750 millió forinttal szemben szerintük összesen 587 millió forint az elmaradásuk. Ennek rendezésére több javaslatot is tettek, de ezeket a médiatanács rendre lesöpörte az asztalról, a legutolsót 2012. június 6-án. "Ebben a helyzetben nem maradt más választásuk, mint egy külső, független szervezettől, a bíróságtól kérjenek védelmet."

Nem mindig segít a csődvédelem

A csődvédelem célja az, hogy egy lejárt adósságért helytállni nem képes vállalkozást ne számoltathassanak fel azonnal a hitelezők (ettől még elvben "lekapcsolhatják" az adót). A fizetésképtelen vállalkozás tulajdonosai a csődeljárás keretében, a bíróság által kijelölt felszámoló felügyelete mellett működhetnek. A felszámoló csődvédelmi kérelmet nyújt be a követelésekre, ami 90 napos moratóriumot jelent. A vállalkozásnak ezalatt nem kell kiegyenlíteni a tartozásait.

Az első 45 napig egyezségi javaslatot dolgozhat ki a cég, amit, ha a hitelezők elfogadnak, akkor a vállalkozás visszaáll a korábbi, működő állapotába és folytatja tevékenységét. Ha az egyezség 90 napon belül nem jön létre, úgy a hitelezők hozzájárulásával 180 napig az eljárás meghosszabbítható, de alkalmanként 360 napig is. Amennyiben nem sikerül a hitelezőkkel egyezséget kötni, az eljárást a bíróság felszámolásba fordítja át. =>B.M.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!