Előző
Következő
új cikk

Sport

Felemás sikertörténetek

Népszava|2012. jún 19. 06:50
[A+ A-]
Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöke szerint nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy a férfi vagy a női szakág teljesített-e sikeresebben.
Férfi vonalon a magyar válogatott januárban az Európa-bajnokságon veretlenül jutott tovább a halálcsoportnak nevezett kvartettből (az orosz, a spanyol és a világ- valamint Európa-bajnok francia együttessel szemben maradt veretlen), kvalifikálta magát a svédországi olimpiai selejtezőtornára, ahol pedig kivívta az ötkarikás részvétel jogát.

"Azt gondolom, joggal lehetünk büszkék a férfi válogatottra, amely a norvégok elleni sikeres világbajnoki selejtezővel koronázta meg teljesítményét" - mondta a Népszavának Vetési. - Ráadásul a népszerűsége is nőtt a csapatnak, mérkőzéseinek televíziós nézettsége folyamatosan egymillió körül volt, a franciákkal vívott Eb-csoportmeccset 1,8 millióan látták, ami hatalmas szám. Nagy Laci visszatérésével elmondhatjuk, hogy a lehető legerősebb összetételű magyar válogatott lép pályára Londonban."
Bár a klubcsapatok nem értek el kiemelkedő eredményt az európai porondon (a Szeged nem jutott tovább a csoportkörből, a Veszprém a nyolcaddöntőben búcsúzott a Bajnokok Ligájában), az MKSZ elnöke szerint nincs ok a szégyenkezésre.

"A két legnehezebb csoportban szerepeltek a magyar csapatok, ezt bizonyítja, hogy a négyes döntőbe csak a mi ellenfeleink közül jutottak be, a Köbenhavn és a későbbi győztes Kiel a Szegeddel, az Atlético Madrid és a Füchse Berlin a Veszprémmel találkozott az előcsatározások során." - jelentette ki a sportvezető.
Női vonalon a Győr a Bajnokok Ligájában idegenben szerzett kevesebb gólja miatt bukott el a döntőben, az FTC egymásután másodszor hódította el a Kupagyőztesek Európa Kupáját.

"A válogatott tavaly nyáron a németek ellen elbukott vb-párharc miatt kicsit kikerült a körforgásból, de a sikeresen megvívott Európa-bajnoki selejtezőkkel sikerült visszajutnia, ebben az évben nem lehetett igazán lemérni, mennyit is tud a csapat, erre majd a kontinenstornán kapunk választ" - hangsúlyozta Vetési Iván. - A klubcsapatok szereplése előtt viszont le a kalappal, óriási bravúr volt az FTC-től a címvédés. Csak Magyarországnak volt két döntőse a három kiemelt európai kupasorozat fináléjában."

A második legnépszerűbb szárazföldi csapatsportágban a következő szezonban a női nemzeti együttes és a Győr mellett immár a Veszprém férfi gárdája is külföldi szakember irányításával készül. A honi trénerek mindig kétkedve fogadják a külföldi szakember érkezését.

"Ez teljesen normális, hiszen ilyenkor mindenki egy kicsit a saját helyét is félti" - reagált a szövetségi elnök. - Külföldön is féltékenyek a magyar szakemberekre. Úgy vélem, a külföldi szakemberek egy kicsit más szemléletet hoznak a sportágba, ami mindenképpen hasznos. Arra viszont oda kell figyelni, hogy a klubokban ne legyen túl sok a légiós, mert ebben az esetben nincs biztosítva az utánpótláskorú játékosok fejlődése, a fiatal tehetségeket nem lehet beépíteni a felnőtt csapatokba."

Női Eb: Hollandia helyett Szerbiában

Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) döntése értelmében a rendezéstől visszalépő Hollandia helyett Szerbia ad otthont decemberben a női Európa-bajnokságnak. A tornára a magyar válogatott is kvalifikálta magát.
A kontinensviadalt négy helyszínen, Belgrádban, Nisben, Versecben és Újvidéken bonyolítják le az eredetileg tervezett időpontban, azaz december 4. és 16. között. "Kértük az EHF-et, hogy válogatottunk a férfiakhoz hasonlóan Újvidéken rendezhesse a csoportmérkőzéseit, mert így több ezer magyar drukkerl szurkolhat majd a lányoknak" - mondta lapunknak Vetési Iván. - Bízunk benne, hogy a középdöntő meccsein is Újvidken léphetünk majd pályára."

A hollandok június 4-én léptek vissza a rendezéstől, s egyes információk szerint 11 ország ugrott volna be házigazdának. Az EHF határozatában valószínűleg döntő szerepet játszott, hogy idén januárban a férfi Eb-t sikeresen bonyolították le Szerbiában, azaz ott biztosan rendelkezésre áll a szükséges infrastruktúra.
A visszalépés miatt elhalasztott csoportsorsolást pénteken 18 órától tartják Monacóban, a hollandok helyét pedig a selejtezők során legjobb csoportharmadikként végzett Izland veszi át az Eb mezőnyében.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!