Előző
Következő
új cikk

A lengyel kapitány távozik, a szövetség elnöke marad

MTI|2012. jún 19. 16:21
[A+ A-]
Grzegorz Lato, a Lengyel Labdarúgó Szövetség (PZPN) elnöke a hazai Európa-bajnokságon elért gyenge lengyel eredmény ellenére marad a posztján, ugyanakkor Franciszek Smuda szövetségi kapitány távozik.
Lato keddi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy nem áll fel az elnöki székből.
A lengyel médiát a válogatott szombati csoportzáró veresége óta elsősorban éppen a szövetség elnökének esetleges távozása foglalkoztatta. A sportolók és politikusok - köztük Joanna Mucha sportminiszer is - azt várták, hogy a kiesés után Lato lemond tisztségéről. A PZPN elnöke azonban azt állítja, hogy a szövetség vezetőjeként mindent megtett a válogatott minél jobb felkészítése érdekében.

A sajtótájékoztató után már az sem biztos, hogy Lato betartja korábbi ígéretét, amely szerint nem indul a PZPN őszre tervezett elnökválasztásán. Amint azt jelezte, erről a kontinensviadal után dönt és július 5-én tájékoztatja a sajtót.
Lato a szövetségi kapitány ügyében azt mondta: Smuda szerződése augusztus 31-én jár le, ezért megegyeztek, hogy a megállapodásban megszabott bérét és más díjait a szerződés lejártáig a PZPN fizeti.

Ugyanakkor bejelentette, hogy a szövetség már készül pályázat kiírására a szakvezetői posztra. Állítása szerint már a csehek ellen elszenvedett vereség után több javaslat került az asztalára, egyebek között Brazíliából is van jelentkező.
A lengyelek két pontjukkal az A csoport utolsó helyén végeztek. Kiesésükért a média egyebek között a csapat gyenge fizikai felkészültségét, a játékosok fáradékonyságát és pontatlanságát vetette a szemére Smudának. Latót a PZPN vezetésének átvétele óta bírálják többek között azért, mert nem vezette be a lengyel futball újjáélesztéséhez szükséges reformokat.