Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Tamási Judit nem asszisztál tovább a KÖH ledarálásához

Népszava|2012. jún 19. 17:15
[A+ A-]
Lemondott vezetői munkaköréről július 1-jei hatállyal Tamási Judit, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke. Az elnök sajtóközleményében a lemondás okaként csak annyi áll, hogy a kulturális örökségvédelmi törvény ezen időpontban hatályba lépő módosításával való egyet nem értése jeléül távozik posztjáról, ám ennél többet nem kíván mondani.
Az említett módosítást Habis László Eger polgármestere és Michl József Tata város vezetője, kormánypárti képviselők jegyezték áprilisban. Lényege, hogy a kormányhivatalok Kulturális Örökségvédelmi Irodái a jövőben elveszítik az egyedi műemléki védelem alatt álló épületek esetében az építésügyi hatósági jogosítványaikat, és szakhatósággá degradálódnak le. Ez, minden szakember szerint jócskán gyengíti a műemléki hatóság érdekérvényesítő-képességét. A törvénymódosítás egyértelműen az állami és magán beruházói lobbi érdekét szolgálja a műemlékvédelemmel szemben.

Az elnök környezetéből úgy értesültünk, Tamási Judit már régóta fontolgatta a lemondását. A mélyen konzervatív politikai meggyőződésű szakembernek nem volt ínyére ugyanis, hogy az első Orbán kormány által felépített KÖH-öt - mely munkában a hivatal elnökének tanácsadójaként maga is részt vett - az utóbbi két évben, mióta ő az elnök, súlyosan gyengíti a politika. Nagy érvágás volt az is, amikor a leletmentő régészeti feltárások idejét és költségvetését maximálta egy törvénymódosítás, abból a célból, hogy az állami beruházások gyorsabban és olcsóbban megvalósuljanak.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!