Előző
Következő
új cikk

Kultúra

A bezárás fenyegeti a Kino és a Tabán mozikat

Népszava|2012. jún 19. 18:01
[A+ A-]
A napokban szigorú fizetési felszólítást kapott a Kino és a Tabán mozi a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő Budapest Film Zrt-től, az ingatlanok tulajdonosától.
Az art-mozik támogatását is ellátó Magyar Mozgókép Közalapítvány működésének drasztikus megszüntetése óta az art-mozik helyzete teljesen bizonytalanná vátl, több budapesti művész mozti be is csukta kapuját. Az artmozik egyre nehezebb helyzetben vannak: 2011-től az állami, 2012-től pedig a fővárosi támogatás is megszűnt számukra, noha támogatandó közfeladato látnak el. Az üzemeltetők a mai napig hiába várták, hogy a sokszor ígérgetett támogatási rendszer újjáéled, így az átmeneti időszakban ugyan igyekezték költségeiket csökkenteni, mégis tartozásokat halmoztak fel.

Az érdekelt mozikvezetőktől megtudtuk, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap márciusban kiírt pályázatának "gyorssegély" támogatását a mai napig nem folyósították, noha ez az összeg nagyban segítené a tartozások leküzdését. Mint mondták, úgy tűnik, a fővárosnak már nem áll szándékában tovább várni. A fizetési felszólítás egyértelmű: a teljesítés elmaradása esetén 8 napon belül a szerződés azonnali hatályú felmondására kerülhet sor az említett mozikban. Ha ez megtörténne, Budapesten a fővárosi tulajdonú art-mozik és az állami kézben lévő Örökmozgó mellett már csak a Cirko-gejzír üzemelne önálló, magánkézben lévő egységként.

A nehéz helyzetbe került üzemeltetők abban reménykednek, hogy a Fővárosi Önkormányzat, ha már a támogatást tavaly óta megvonta ezektől az intézményektől, legalább a bérleti díj fizetéssel kapcsolatban belátó lesz még egy ideig, tekintettel arra, hogy a mozik a fővárosi kulturális élet gazdagabbá tételéért dolgoznak nap mint nap. A multiplexek világában a Kelet-Európában páratlan módon működő art-mozi hálózat közvetíti a magyar nézőknek a világ filmművészetének értékeit.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!