Előző
Következő
új cikk

Belföld

Kiderül, hogy szólhat-e még a Neo Fm

Népszava|2012. jún 20. 05:04
[A+ A-]
Ma eldől a Neo Fm sorsa, a médiatanács vélhetően határoz arról, hogy lekapcsolja-e a baloldalhoz köthető zenei rádiót. A Neo-tól 750 milliós tartozást követelnek, ennek kifizetésére egyelőre nem találtak közös megoldást. A Neo vezetősége hétfőn közölte, csődvédelmet kértek a bíróságtól, ez idő alatt megpróbálják rendezni az elmaradást.
Első lépéseként múlt pénteken egy 483,9 millió forint értékű "értékpapírt" ajánlottak fel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak, az elmaradt műsorszolgáltatási díjak fedezetéül (Egyelőre nem derült ki, milyen értékpapírról van szó). A médiatanács nem fogadta el a "váltót", szerintük ugyanis csak egy darab papírról van szó, ami mögött vélhetően nincs fedezet. Hiába a csődvédelem, a médiatörvény szerint lehetősége van a médiatanácsnak elhallgattani a rádiót.

A jogszabály szerint ugyanis: "amennyiben a médiaszolgáltató a médiaszolgáltatási díj bármely részének megfizetésével késedelembe esik, vagy a díjfizetést elmulasztja, a médiatanács jogosult a hatósági szerződésben meghatározott jogkövetkezmények alkalmazásán túlmenően a hatósági szerződést tizenöt napos határidővel felmondani".

Az, hogy a Neo tönkrement, nem meglepő. Mint arról beszámoltunk, míg a jobboldalhoz köthető Class Fm-nél - a rádió Simicska Lajos üzlettársának, Nyerges Zsoltnak a tulajdonában van - jelentős mennyiségű állami hirdetést helyeznek el, a Neo-nak egy sem jut. Annak idején Majtényi László, az ORTT éppen a Class- és a Neo-ügy miatt lemondott elnöke úgy fogalmazott a rádiók pályázatáról: "teljes mértékben irreális piaci szempontokon és számításokon alapulnak, piaci feltételezéseik és várakozásaik nyilvánvalóan megalapozatlanok".

Ennek ellenére a médiatanács mégis az irreális vállalások irányába tereli a pályázatokat. A Klubrádió például azért vesztett a 95.3-as frekvenciapályázaton, mert a médiatanács szerint "vélhetően tudatosan adott be látványosan gyenge pályázati ajánlatot", amikor a minimálisan megajánlható összeg fölött, de elmaradva a teljesen ismeretlen nyertes Autórádió Kft-től jelölte meg a reálisnak tartott frekvenciadíjat.

Eltűnhetnek a Marslakók

Nyári pihenésre készül a Marslakók szerkesztősége - közölte a médialap azután, hogy a naponta 5,9 millió forintba kerülő sorozat a foci Eb miatt már nem a főműsoridőben megy. A Habony Árpádhoz, Orbán Viktor miniszterelnök legbizalmasabb tanácsadójához köthető sorozat júliusban végleg szabadságra megy, és egyelőre nem tudni, milyen sorsot szánnak neki. Egyelőre annyit közölt az alap, a szünidő az olimpiai játékok után, augusztus 13-ától véget ér.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!