Előző
Következő
új cikk

Belföld

Padlóra küldené a BKV-t a hídpénz

Népszava|2012. jún 20. 05:08
[A+ A-]
Kis ráfordítás, nagy haszon - a jelek szerint ezt az elvet követi a városvezetés, amikor arról ötletel, miképp alakítható a dugódíj egyfajta hídpénzzé. Jelenleg egyik elképzelés sem kapott még "zöld utat", a Városházán mindkettőt vizsgálják, de az tudható, hogy a hídadó infrastruktúrájának kiépítése és működtetése nagyságrenddel kisebb lehet a dugódíjénál, miközben a remélhető bevétel talán nem is maradna el a behajtási díjnál kalkulálttól, sőt, meg is haladhatja azt.
A Népszava.hu-nak nyilatkozó fővárosi MSZP-frakcióvezető, Horváth Csaba úgy számolt: a Hungária körút-Margit körút határolta zóna 500 útkereszteződésébe kamerát tenni 2,5-3 milliárd forintból lehet, ám a hídfők bekamerázása kijönne pár százmillióból.

A hídpénz tehát maixmalizálná a profitot, de tönkreteheti az amúgy is törékeny közösségi közlekedést. Míg ugyanis a behajtási díj zónahatárai ha muszáj, kikerülhetők, az összes fővárosi hídra érvényes híddíj aligha. Aki tehát nem akar fizetni, biztosan BKV-ra száll majd. Már a korábbi hatástanulmányok is úgy számoltak, hogy a dugódíj a főváros belső területein 7, Budapest egészén valamivel több mint 5 százalékkal növeli a BKV-t használók számát.

A híddíjnál a BKV terheltsége viszont 10 százalékkal is növekedhetne, ez pedig kezelhetetlen helyzetet okozhat a Horváth szerint most is "csúcsra járatott" BKV-vonalakon.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!