Előző
Következő
új cikk

Belföld

Mindenki figyel Wieselre

Népszava|2012. jún 20. 05:07
[A+ A-]
Elie Wiesel ma az egyik legnagyobb hatású gondolkodó a világban, akire minden meghatározó személyiség odafigyel, ezért lépésének (azaz annak, hogy visszaadta a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét) komoly hatása lesz - mondta lapunknak a szocialista Hiller István. A magyar származású Nobel-békedíjas író levélre ma válaszol a házelnök.
A világszerte nagyrabecsült Elie Wiesel Kövér Lászlónak címzett levelében döntését egyebek mellett a Nyirő-botránnyal és az erősödő Horthy-reneszánsszal indokolta.

Mivel Elie Wieselre minden meghatározó személyiség odafigyel, lépésének komoly hatása lesz - fogalmazott lapunknak a szocialista Hiller István, aki 2004-ben kultuszminiszterként egyik felterjesztője volt a Nobel-békedíjas író kitüntetésének.

Hiller, aki több alkalommal találkozott, beszélgetett Wiesellel kijelentette, hogy az író szemében sem félelemet, sem beletörődést nem látni, személyében erős, a gondolataiért kiálló embert ismert meg, aki együtt akart dolgozni a magyarokkal azért, hogy az ordas eszmék ne térjenek vissza az országba. Az MSZP-s politikus súlyos lépésnek tartja, hogy Wiesel levelében megnevezte a házelnököt és Szőcs Gézát, illetve azt is pontosan megírta, mi ellen tiltakozik. Hiller úgy véli, ez a történet a levéllel nem fejeződik be, akkor sem, ha direkt politikai nyilatkozatok nem lesznek. A döntéshozók ugyanis erre a ritka eseményre világszerte felkapják a fejüket.

Kövér Lászlónak címzett, június 7-i keltezésű, hétfőn nyilvánosságra került levelében Elie Wiesel megdöbbentőnek nevezte, hogy a házelnök is részt vett a Nyirő József tiszteletére rendezett romániai ünnepségen. A magyar származású Nobel-békedíjas író úgy fogalmazott: "Gyalázatosnak tartom, hogy a Magyar Országgyűlés elnöke olyan eseményen jelenik meg, amelyen a Horthy- és a Szálasi-korszak fasiszta ideológusa előtt tisztelegnek". Az egyetemi tanár lehangolónak tartja, hogy köztereket neveznek el az országot a háború idején vezető Horthy Miklósról, továbbá rehabilitálják Wass Albertet és más olyan figurákat, akik lelkesen együttműködtek a magyar fasiszta rendszerrel.

A magyar hatóságok bátorítólag lépnek fel azokban a kísérletekben, amelyek tisztára mosnák a világháborús magyar kormány részvételét az ország több százezer zsidó állampolgárának deportálásában és meggyilkolásában. "Nem szeretném, hogy bármiféle közöm lehessen efféle törekvésekhez" - hangoztatta az író, aki ezért Kövérnek visszaküldi a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét, amit 2004-ben Mádl Ferenc köztársasági elnöktől vett át.

Magyarország az elmúlt húsz évben nem nézett szembe a múltjával, ezért fordíthatja azt a zavarosban halászva bárki saját javára - vélekedett Dénes Balázs, a TASZ elnöke. A jogvédő szerint bűn, hogy az emberek nem ismerik a magyar történelmet és azt a kort, amit most igyekeznek átfesteni. Nem ismerik Horthy bűnét, de másokét sem, ezért a történelmi szereplőkbe mindenki azt lát bele, amit akar.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke tegnap levelet írt Elie Wieselnek.

A volt kormányfő azt hangoztatta: "Szomorúságomnak nem csak az az oka, hogy magam is tagja voltam a kormánynak, amely Önt a kitüntetésre fölterjesztette, hanem mindenekelőtt az, hogy levelének, mellyel gesztusát megindokolja, egyetlen állítását sem tudom vitatni". Szerettük volna megtudni, kommentálja-e Áder János vagy a KEH a történteket, illetve a hivatal adatai szerint volt-e példa a rendszerváltás óta arra, hogy ilyen magas rangú - az államfő által adományozott -állami kitüntetést valaki visszaadott volna, de kérdéseinkre nem kaptunk választ.

Szőcs összeesküvést sejt

Elie Wiesel szerepe azt bizonyítja, hogy "semmi nem drága, ha fogást keresnek a kormányon" - fogalmazott tegnap a Klubrádióban Szőcs Géza volt kulturális államtitkár. Mint mondta, Wieselről "biztosan ki meri jelenteni", hogy nem foglalkozik Nyirő József műveinek olvasásával, sem azzal, hogy milyen módon szólalt meg a második világháború idején. "Nála hangosabban ordítottak különböző aljasságot politikusok". Szőcs szerint Wieselt félretájékoztatták azzal kapcsolatban, hogy "mekkora a nyilas és náci múlt ennek az írónak a személyiségében". Szőcs egyébként a Nyirő-ügy többi visszhangját is a lejáratás részének tekinti.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!