Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Magyar kutató az Ivan Goncsarov-díj egyik kitüntetettje

MTI|2012. jún 19. 18:53
[A+ A-]
Két orosz író mellett Molnár Angelikának, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Szláv Filológiai Intézete docensének ítélték oda idén az Ivan Goncsarov nemzetközi irodalmi díjat.
Az Oroszországi Írószövetség és az uljanovszki területi kormányzat által 2006-ban alapított díjat hétfő este, Ivan Goncsarov 200. születésnapján az író szülővárosában, Uljanovszkban (az egykori Szimbirszkben) adták át - olvasható a RIA (http://www.ria.ru) orosz hírügynökség honlapján.

Az irodalmi nyelv mestere kategóriában Borisz Agejevet tüntették ki A jó kikötő című regényéért, az elismeréssel 500 ezer rubel (3,5 millió forint) pénzjutalom jár.
Molnár Angelikát az Ivan Goncsarov irodalmi hagyatékának kutatója kategóriában díjazták, amely szintén 500 ezer rubellel jár. A magyar kutató eddig három monográfiát és több mint harminc magyar és orosz nyelvű tanulmányt szentelt az írónak.

"Goncsarov munkásságával 1955 óta foglalkozom, ez a harmadik könyvem. Reményeim szerint folytathatom a kutatásaimat Oroszországban, valamint az író népszerűsítését Magyarországon. A díj további ösztönzést jelent a munkámban" - hangsúlyozta Molnár Angelika.
A 35 év alatti alkotók kategóriájában Irina Bogatirjeva moszkvai írónőt ismerték el Anna elvtársnő című regényéért. A díjjal 300 ezer rubeles (2,1 millió forintos) pénzjutalom jár.

Ivan Goncsarov (1812. június 18. - 1891. szeptember 27.) orosz író, a XIX. századi orosz realista irodalom klasszikusa, aki regényeiben hű képet festett a "felesleges ember" típusáról. Legismertebb regénye az Oblomov. Az 1859-ben megjelent regény a patriarchális nemesség kivonulását az életből, a valóságtól való idegenségét és idegenkedését ábrázolja.

További művei: Ivan Szavvics Podzsabrin (1842), Hétköznapi történet (1847), A Pallasz fregatt című útirajz (1858), Szakadék (1869), Jobb későn, mint soha (Kritikai jegyzetek, 1879).

Lájkoljon minket a Facebook-on is!