Előző
Következő
új cikk

Belföld

Kérdőívek: újabb jogsértést lát Jóri

Népszava|2012. jún 20. 05:06
[A+ A-]
Nemcsak tartalmi, hanem eljárásjogi szempontból is több ponton kifogásolható, ezért jogsértő - mondta lapunknak Jóri András. A volt adatvédelmi biztos arra reagált, hogy a tavalyi szociális konzultáció adatkezelésének jogszerűsége ügyében Péterfalvi Attila új - épp Jóri korábbi állásfoglalását felülíró - határozatot hozott.
Mint arról beszámoltunk, az adatkezelő állami hivatalhoz, a KEK KH-hoz visszajuttatott kérdőívek adatkezelését tavaly még ombudsmanként Jóri jogsértőnek találta és határozatot is hozott az 1,1 millió levél megsemmisítéséről. Ám ezt a hivatal nem hajtotta végre. Sőt, az ezt erősítő bírósági döntés ellenére nem is fogja, mert az időközben posztjáról elmozdított Jóri feladatait átvevő, az új adatvédelmi hivatal, a NAIH élére kinevezett Péterfalvi határozata az eredeti döntést "felülírta".

Abban Jóri a személyes adatok megsemmisítének elrendelése mellett megtiltotta például a hivatalnak a Nemzeti Konzultációs Nyilvántartás létrehozását is. Utóbbi azért lényeges, mert az egymilliárd forintból rendezett szociális konzultációt az ellenzéki pártok részéről az a kifogás érte, hogy célja nem más, mint a Fidesz "Kubatov-listájának" frissítése.

Péterfalvi mostani, módosító határozata szerint az 1,1 millió személyes adatból csak azokét kell megsemmisíteni, akik aláírásukkal nem járultak hozzá adataik további kezeléséhez - ők voltak kevesebben. Indoklásában Péterfalvi szabálytalannak és tévesnek értékelte elődje döntését. Jóri azonban kitart annak megalapozottsága mellett. A volt ombudsman azt mondta, utódjának nincs igaza az indoklásban, és az alapkérdés az Unió vonatkozó normái szerint sem vitatható: az emberek adatkezeléshez való hozzájárulása nem volt érvényes a konzultációs íven.

Az ügyet az teszi különösen pikánssá, hogy a jelenleg zajló új nemzeti konzultáció adatait is a KEK KH kezeli.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!