Előző
Következő
új cikk

Belföld

Felfüggesztett kutatások a PTI-ben

Népszava|2012. jún 20. 05:11
[A+ A-]
Ugyan a Politikatörténeti Intézet (PTI) levéltárából még nem vitték el azokat az iratokat, amelyek a május 21-én elfogadott törvény értelmében az állam kezelésébe kerülnek, az anyag kutatását átmeneti időre felfüggesztették.
Horváth Julianna, a Politikatörténeti és Szakszervezeti Levéltár igazgatója lapunknak elmondta, nem lehet tudni, mikor kerülnek az iratok a Magyar Országos Levéltárhoz, addig azonban őrzik, gondozzák az anyagot, amelynek ma kétséges a sorsa.

A PTI ugyanis minden jogorvoslati lehetőséggel élni akar, amely megakadályozhatja a magántulajdont képező iratok államosítását, rekvirálását. A májusban módosított levéltári törvény szerint az egykori állampárt - az MDP és az MSZMP -, valamint társadalmi és ifjúsági szervezeteik, illetve a SZOT és az ágazati szakszervezetek iratai az állam tulajdonát képezik, ezért az országos levéltárhoz kerülnek.

A kormány által benyújtott törvény parlamenti vitájában egyébként az MSZP-s Tóbiás József kijelentette, annak valódi célja a baloldal tudományos műhelyeinek felszámolása, az MSZMP tagjainak megbélyegzése és a szociáldemokrata felfogás kiirtása.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!