Előző
Következő
új cikk

Belföld

Halálos csecsemőbaleset

Népszava|2012. jún 20. 05:13
[A+ A-]
Egyelőre tisztázatlan körölmények között gázolt el egy három hónapos ikerpárt az érdi Szövő utcában egy személyautó. Az egyik csecsemő életét vesztette, a másik életveszélyes állapotban van. Az autót vezető 63 éves nő nem tett vallomást, de a rendőrség szerint nem ivott, és nem hajtott gyorsan. A részletekből viszont az derül ki: a szülők kénytelenek voltak az úttest szélén tolni a páros babakocsit, mivel a járdán nem fértek el vele.
Hétfő este eddig tisztázatlan körülmények között sodort el autójával egy ikerbabakocsit Érden, a Szövő utcában egy 63 éves nő: a három hónapos kislányok olyan súlyos sérüléseket szenvedtek, hogy a mentőknek - akik néhány percen belül a helyszínre érkeztek - mindkettejüket újra kellett éleszteni. Az egyik csecsemő azonban a kórházba szállítást követően - a Szent János, illetve a Heim Pál kórházba vitték őket - életét vesztette. A másik csecsemőnél ugyancsak a klinikai halál beálltát állapították meg, de a kórházban sikerült újraindítani a vérkeringését.

Azóta életveszélyes állapotban van, koponyasérüléssel ápolják. Balázs Magdolna, a Szent János Kórház kommunikációs vezetője azt közölte, a kislány ultrahang-, röntgen- és laborvizsgálatokon esett át, és idegsebészeti konzíliumot is összehívtak kezelése ügyében.

A rendőrségen halálos közúti baleset okozása miatt tegnap kihallgatták a sofőrt - aki azonban nem tett vallomást. A rendőrség szerint egyrészt azért, mert gyanúsítottként ezt megtehette, másrészt mert - miután állapotuk nem tette lehetővé - még a szülőket sem tudták kihallgatni. Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőrfőkapitányság szóvivője lapunknak elmondta, a sofőr az elsődleges adatok szerint nem volt ittas állapotban, és "sem műszaki hiba, sem gyorshajtás" nem merült fel.

Az eseményeket tehát egyelőre nem lehetett rekonstruálni, annyi azonban már hétfő este kiderült, hogy az autós az úttesten sodorta el a páros babakocsit. A szülők ugyanis kénytelenek voltak ott közlekedni. A járda szélessége nem tette lehetővé, hogy a kocsival ott haladjanak - erősítette meg lapunknak Belicza Andrea.

A buszmegálló mellett - a Szövő és Kárpitos utcák sarkánál - történt baleset helyszínén szembetünő: amint a buszmegálló néhány méteres járdaszigete véget ér, füves területre ér az ember, ahol tujasor "akadályozza", hogy az autósok ráhajtsanak. Páros babakocsi azonban nem fér el emiatt a füvön. Az interneten gyorsan terjedtek a rossz minőségű érdi utakról szóló hozzászólások, melyek szerint több útszakasz nem felel meg a szabványoknak.

Lapunk szerette volna T. Mészáros András, a várost 2006 óta irányító polgármester (Fidesz) véleményét is megtudni a baleset kapcsán, azonban a polgármester titkársága azt közölte, hogy ebben a témában a hivatal nem kíván nyilatkozni, de nem indokolták, miért.

A 2009. évi érdi járdaprogramban egyébként információink szerint a Szövő utca javítása is szerepelt, és az önkormányzat meg is szavazta. A város vezetését ismerők szerint "óriási nyomás" van a lakosság részéről, milyen utakat és járdákat kellene felújítani először - ezek azonban sokszor "ellentétes irányúak", a város azonban gyakran egyiknek sem tud prioritást adni. Annál is inkább, mert a település költségvetése elég szűkös: 2007 és 2010 között adósságállománya 1,1 milliárdról 10,6 milliárdra nőtt.

A 63 éves nő egyébként szabadlábon védekezhet, a rendőrök pedig a kirendelt szakértők véleményére várnak.

Nem adják ki az ír gázolót

A sors iróniája, hogy éppen tegnap derült ki: az ír legfelsőbb bíróság elutasította Francis Ciarán Tobin, a 12 évvel ezelőtt Leányfalun két kisgyermeket elgázoló ír férfi magyarországi kiadatását. Egyebek mellett azzal az érvvel, hogy fordított esetben magyar állampolgár sem lenne átadható Írországnak. A bíróság többségi végzéssel utasította el a magyar kormány folyamodványát. Ez azért is meglepő, mert az első fokon eljáró dublini felsőbíróság tavaly februárban még úgy döntött: nincs semmilyen akadálya Tobin kiadatásának. Ez ellen azonban idén januárban Tobin fellebbezett.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!