Előző
Következő
új cikk

Belföld

Ausztriából támogatják a melegfelvonulást

Népszava|2012. jún 20. 05:16
[A+ A-]
Bécsből érkezhetnek melegjogi aktivisták július 7-én Budapestre, a Meleg Büszkeség napján tartandó felvonulásra - derült ki az osztrák fővárosban mintegy 150 ezer ember részvételével tartott idei melegfelvonuláson osztogatott szórólapból.
A Radicalqueer nevű csoport ebben úgy fogalmazott: fontosnak látják, hogy kimutassák szolidaritásásukat a Magyarországon élő melegekkel; egyrészt a magyar kormány intézkedései, másrészt a társadalom körében tapasztalható ellenérzések miatt. A szórólap felidézi, hogy Magyarországon egy félkatonai csoport felvonulásokkal szítja a melegek és transzszexuálisok elleni indulatokat, valamint azt, hogy az erőszakos támadások miatt az utóbbi években csak erős rendőri biztosítás mellett lehetett megtartani a melegjogi rendezvényt.

A kiadvány beszámol róla, hogy nemrég a Jobbik egyik parlamenti képviselője olyan tövénymódosítást kezdeményezett, amely büntetné a homoszexualitás "reklámozását". Arra is emlékeztettek, hogy nemrég Budapesten rendezték meg az "Eurogames"-t, a meleg és leszbikus sportolók bajnokságát, amelyet Vona Gábor, a szélsőjobboldali párt elnöke a "világ végének" nevezett, és a sporteseménytől Budapest fideszes főpolgármestere is elhatárolódott.

Tarlós István - bár a szórólap ezt nem említi - idén áprilisban, a Fidesz-KDNP képviselőinek támogatásával olyan indítványt nyújtott be a Fővárosi Közgyűlésnek, ami nem engedélyezte volna a "megbotránkozást keltő vagy obszcén" felvonulásokat közterületeken, de a javaslatot végül nem tűzték napirendre. Ezt megelőzően a Budapesti Rendőrfőkapitányság (BRFK) megtiltotta a Szivárvány Misszió Alapítvány által július 7-ére, a Városliget-Andrássy út-Alkotmány utca útvonalra bejelentett melegjogi felvonulást, mondván: a rendezvény idején a közlekedés más útvonalakon nem lenne biztosítható.

A döntést azonban a Fővárosi Törvényszék felülbírálta, így a szervezők megtarthatják a rendezvényt. A Budapest Pride Felvonulást egyébként 17 magyarországi híresség - köztük színészek és médiaszemélyiségek - biztosította támogatásáról egy videokampány keretében.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!