Előző
Következő
új cikk

Belföld

Nem történt pálfordulás

Népszava|2012. jún 20. 05:05
[A+ A-]
Áder János államfő hivatala jövőre - elsősorban a bérköltségek megugrása miatt - másfélszer annyi közpénzből gazdálkodhat, mint idén, miközben hétfőn Schmitt Pál az ország rossz gazdasági helyzetére hivatkozva visszakozott attól, hogy szolgálati villát kapjon. Az MSZP szerint Schmitt lemondhatna havi 1,5 milliós tiszteletdíjáról is - ezzel a Köztársasági Elnöki Hivatal máris 18 milliót spórolhatna 2013-ban.
Az MSZP azt tanácsolja Schmitt Pálnak, hogy "ne álljon meg félúton", mondjon le a parlamenti kétharmad által biztosított egyéb luxusjuttatásairól is, köztük a havi másfél milliós tiszteletdíjáról. Az erről szóló közleményében Török Zsolt szóvivő arra reagált, hogy hétfőn a plágiumbotrányba belebukott volt köztársasági elnök tudatta: mégsem tart igényt a törvény szerint neki járó szolgálati otthonra. Az indoklás szerint csak a rossz gazdasági helyzet tartja vissza Schmitt Pált attól, hogy százmilliós villát vásároltasson magának közpénzből. Az ingatlan megvásárlására a kormány 150 millió forintot különített el, az elmúlt hetekben pedig a hírek szerint a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. meg is kezdte a megfelelő épület felkutatását, miután a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) Schmitt lemondása után nem sokkal benyújtotta az igénylést. A volt államfő akkor azt mondta: "ami jár, az jár."

A fordulatra "Üdvözlet a Pál-fordulásnak" címmel reagáltak a szocialisták, és kitértek arra is, ha Schmitt Pál lemondana a törvény szerint neki távozása után is járó havi csaknem 1,5 millió forintos tiszteletdíjáról, azzal majdnem 20 milliót megtakaríthatna 2013-ban a KEH. Ám úgy tűnik, a már Áder János köztársasági elnököt kiszolgáló hivatal nem szorul rá a takarékosságra. Miként arról a Blikk beszámolt, a KEH költségvetése a jelenlegi tervek szerint 54 százalékkal nő majd. Ezen belül legnagyobb arányban, 79 százalékkal a bérköltségek emelkednek majdnem egy milliárdra. Ezt a napilapnak a hivatal azzal magyarázta, hogy a korábbiaknál jobb szakembereket alkalmaznak. Jövőre egyébként több pénz jut a Miniszterelnökségnek is. Ott 53 százalékkal nő a teljes bértömeg: a személyi juttatásokra és járulékokra fizetendő összeg meghaladja a 3 milliárd forintot - írta a Blikk.

A Miniszterelnökség feladat- és hatásköre jelentősen bővül, mely a 2013. évi költségvetésben és így a személyi juttatásokra fordítandó kiadásokban is tükröződik - válaszolta a lapnak a kormányszóvivői iroda, amely az egységes kormányzati koordináció, valamint az Információs Hivatal és Kormányzati Ellenőrzési Hivatal irányítási jogköreinek átvételével indokolt.

Nem érdemiek az aggályok

Újabb két jogszabályt - a járások kialakításáról szóló törvényt, valamint egy deregulációs jogszabályt - küldött vissza megfontolásra az Országgyűlésnek Áder János. Az államfő a járásokról szóló törvénycsomagnál a fideszes Kósa Lajos egyik zárószavazás előtti módosító indítványát találta házszabályellenesnek, mert nem a témához kapcsolódótt: a szerencsejáték-szervezésről, továbbá a szervezett bűnözésről szóló törvényt javasolta módosítani. A másik kifogásolt törvénnyel az Országgyűlés több száz - mára nélkülözhetővé vált - törvényt helyezett hatályon kívül, egyúttal 61 törvényt módosított - utóbbiak között talált Áder János két problémás részt. Az államfő május 10-i beiktatása óta a mostaniakkal együtt öt törvényt küldött vissza a parlamentnek - köztük a sokat bírált médiaszbályozásról szólót -, ám egyiket sem tartalmi, csupán formai hibák miatt.

Sokba kerül a testőrség

Az Országgyűlés elnökének, Kövér Lászlónak a védelmén sem spórolnak majd. A januártól működő házőrség bérezésére 2,1 milliárd forintot szánnak. Az Országgyűlés Hivatala azt egyelőre nem árulta el, hogy mekkora létszámú lesz a parlamenti rendfenntartó erő, mindenesetre a Blikk kiszámolta, hogy ennyi pénzből akár 600 átlagos keresetű rendőrt is felvehetnének, miközben ennél nyilvánvalóan kisebb csapat látja majd el szolgálatot.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!