Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Chachipe Map nemzetközi fotókiállítás a roma-nem roma együttélésről

MTI|2012. jún 19. 20:22
[A+ A-]
A Chachipe Map - Tedd a térképre! nemzetközi fotópályázat válogatott anyaga péntektől három héten át látható az Akváriumban, az Erzsébet téri volt Gödör Klubban.
A kiállítást a Beszélgetés a romák képi ábrázolásáról a kortárs fotográfiában című fórum vezeti be. Az eseményen a díjazottak is jelen lesznek.

A fotók 46 országból, 200 pályázótól érkeztek. A nemzetközi zsűri 1177 képből összesen kilencet díjazott a Helyi hős, a Közös nevező és a Valóságos álmok kategóriában. A nyertes képek közül négy Magyarországon, kettő Romániában, kettő Szerbiában, egy Bulgáriában készült - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
A Helyi hős kategóriában első díjat kapott a Tamango - Egy történet Valea Propilorból című kép Tudor Stefan Vintiloiu román fotográfustól, aki a harmadik díjat is elnyerte. A második helyezett Madonna rózsaszín szalaggal című képet Virág György készítette.

A Közös nevező kategóriában első lett a bolgár Nina Nikolova Nyári szomszédok című fotójával. A második helyezés Jágity Fannié, aki Szőke - barna című képén két barátnőt, egy világos és egy sötétbőrűt kapott lencsevégre. A harmadik helyet is magyar, Balogh Zoltán érdemelte ki Lomtalanítás című fotójával.
A Valóságos álmok kategóriában első lett Boris Kocis Szerbiából Szabadidő című képével. Cabello-Colini Kristóf Magyarországról Borsod-lyuk című képével a második, míg a Napi betevő című alkotásával Molnár-G. Olivér lett a harmadik ugyancsak Szerbiából.

A szervezők - a Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations) és az OSA Archívum (Budapest) - a pályázatra olyan fotókat vártak, amelyek előítéletek nélkül ábrázolják romák és nem romák együttélését, nyitottan közelítenek a témákhoz, és új formát is találnak a képek készítésekor.
A fotókat a pályázók az internetre három kategóriában tehették fel, és a nemzetközi zsűri ezek alapján döntött. A versenyben bárki részt vehetett olyan felvételekkel, amelyek 2005 és 2011 között a roma integráció évtizede program valamelyik országában - Albánia, Bulgária, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Horvátország, Magyarország, Macedónia, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovákia, Spanyolország - készültek.

A Chachipe Map on-line fotópályázatot harmadszor hirdették meg 2011-ben. Előtte 2007-ben és 2009-ben volt ilyen típusú versengés. A cél az, hogy a cigányok életét többféle szempont szerint mutassák be.
A pénteki díjátadón és kiállításmegnyitón a Snétberger Zenei Tehetség Központ növendékei muzsikálnak, majd a Romano Glaszo együttes játszik és a Gipsy.Cz ad elő csehországi romani hip hop zenét.
A Chachipe Map fotókiállítás július 13-ig tart nyitva.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!