Előző
Következő
új cikk

Külföld

Lemondott a román kulturális miniszter

MTI|2012. jún 19. 21:43
[A+ A-]
Lemondott kedden tisztségéről Mircea Diaconu, a bukaresti kormány kulturális és örökségvédelmi minisztere, miután a legfelsőbb bíróság az összeférhetetlenségi törvény megsértése miatt három évre eltiltotta a közhivatalok viselésétől.
Mircea Diaconu ellen az állami tisztségviselők vagyonosodását vizsgáló Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) indított eljárást 2011 novemberében, amiért 2008 óta egyszerre volt a fővárosi Nottara Színház igazgatója és a román parlament szenátora. Romániában a parlamenti (képviselői, vagy szenátori) mandátum összeférhetetlen más közhivatalokkal, ez alól csak a kormánytagság jelent kivétel, ezt a vonatkozó törvény és az alkotmány is előírja.

A politikus a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökével, Crin Antonescuval közösen tartott sajtóértekezletén jelentette be a kormányból való távozását. Antonescu azt mondta: Diaconut tisztességes embernek tartja, és liberálisok kiállnak mellette, amikor a "politikai ellenfelek mocskos támadásait kénytelen elviselni".
A liberális pártelnök közölte, hogy a PNL Puiu Hasotti szenátort jelöli a kulturális tárca élére.

A 61 éves Hasotti történész, muzeológus, egyetemi oktató, a PNL alelnöke és Constanta megyei szenátora, a szenátus kulturális bizottságának tagja.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!