Előző
Következő
új cikk

Zöldzóna

Gólyafesztivál egy világhírűvé vált nagyhalászi madárpár tiszteletére

MTI|2012. jún 20. 13:44
[A+ A-]
Fiókagyűrűzéssel, fészeklátogatással, akadályversennyel és emlékfa állítással rendeznek gólyafesztivált a hét végén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyhalászon, amelyet egy költöző madárcsalád tett híressé világszerte.
Nagy Károly, az egyik szervező, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület nyíregyházi monitoring kutatási csoportjának vezetője szerdán elmondta, hogy a felső-szabolcsi kisvárosban a református templom tornyán elhelyezett webkamera 2008 óta közvetíti egy gólyacsalád mindennapjait. A Halász névre keresztelt madárfamíliát azóta a világ 140 országában mintegy 4 millióan nézték meg az interneten.

A híressé vált madárcsalád tiszteletére a hétvégi fesztiválon gólyafát is állítanak, amelyen megörökítik a pár által az utóbbi években kiköltött és felnevelt, megkeresztelt fiókák nevét, valamint gyűrűszámát is.

A kétnapos rendezvényt szombaton a gólyalábasok, az Ort-lki, a Vaga Banda és a Garagulya utcaszínházi csoportok felvonulása és háromórás bemutatója nyitja meg. Utána lapcsánkapartit rendeznek, amelyen a Nyírségi Ízkirályok elnevezésű szakácscsapat süti és tálalja fel a burgonyás étel sokféle változatát. Tudományos előadások is várják az érdeklődőket, a gólyák éltéről számolnak be az ornitológusok. Gólya roadshow következik utána, az öt nagyhalászi gólyafészekben tavasszal kikelt és nevelkedő fiókákat gyűrűzik meg a szakemberek, hogy vándorútjukat figyelemmel tudták kísérni a világban. A fesztivál első napját fotókiállítás megnyitója zárja, a múlt században és nagyhalászi gólyákról mostanában készült képeket mutatják be a tárlaton.

Vasárnap akadályverseny lesz a város gólyafészkeinél: az útvonalon megtételéhez a költöző madárról feltett kérdésekre kell majd válaszolniuk a résztvevőknek. A gólyaemlékfa felállítását a rajz- és irodalmi pályázat díjkiosztása követi, de lesz mese-, vers-, prózamondó és ügyességi verseny, sőt rendeznek ki mit tud?-ot is a gyermekáldás madaraként tisztelt, hosszú lábú, fekete-fehér tollazatú kétszárnyúakról.

A különös programot kézműves bemutatók és foglalkozások, filmvetítések, íjász- és aszfaltrajz-verseny, valamint "zöld" játszóházi bemutató egészíti ki Nagyhalászban.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!