Előző
Következő
új cikk

Belföld

Titkolják Kövér válaszát

Népszava|2012. jún 21. 19:04
[A+ A-]
Bár a házelnök ma válaszolt Elie Wiesel levelére - amelyben a magyar származású Nobel-békedíjas író közölte, visszaadja a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét -, Kövér László ígérete ellenére nem hozta azt nyilvánosságra. Az Országgyűlés Hivatalán keresztül azt üzente, a címzett belátására kívánja bízni, hogy közzéteszi-e a választ.
Randolph L. Braham, a magyar holokauszt ismert kutatója szerdán Washingtonban, az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeumában azt mondta: Magyarországnak Németországgal ellentétben sohasem volt bátorsága ahhoz, hogy szembenézzen a holokausztban viselt felelősségével.

Egyelőre nem tudni, milyen választ küldött Kövér László, az Országgyűlés elnöke a magyar származású Nobel-békedíjas írólevelére. Miután hétfőn nyilvánosságra került Elie Wiesel levele, a házelnök kabinetfőnökén keresztül tudatta, hogy szerdán válaszol arra. Utóbb ebből csütörtök lett. Kövér azt ígérte, hogy a válaszlevelet még aznap nyilvánosságra is hozzák, végül azonban ez nem történt meg. Ehelyett az Országgyűlés Hivatala adott ki egy közleményt, amelyben az áll, hogy a házelnök a címzett belátására kívánja bízni, nyilvánosságra hozza-e a válaszlevelet.

Pedig sokan kíváncsiak lennének arra, milyen magyarázattal állt elő Kövér. Elie Wiesel június 7-i keltezésű levelében jelezte a házelnöknek, hogy lemond a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjéről, amit 2004-ben Mádl Ferenc köztársasági elnöktől vett át. A magyar származású Nobel-békedíjas író megdöbbentőnek nevezte, hogy Kövér László is részt vett a Nyirő József tiszteletére rendezett romániai ünnepségen. Úgy fogalmazott: "Gyalázatosnak tartom, hogy a Magyar Országgyűlés elnöke olyan eseményen jelenik meg, amelyen a Horthy- és a Szálasi-korszak fasiszta ideológusa előtt tisztelegnek".

A Nobel-békedíjas író még szerda este az ATV-nek azt mondta, továbbra is nagy nyugtalansággal követi a Magyarországról érkező híreket. "Számomra a Horthy-rehabilitáció még a Nyirő-ügynél is fontosabb. Magyarország kormányzójaként hatszázezer magyar zsidó deportálásáért volt felelős, akiket Auschwitzba szállítottak. Valami rettenetes tévedés van abban, ha valaki ezek után rehabilitálni akarja őt". Elie Wiesel kiemelte, levelével nem akarja Magyarország rossz hírét kelteni a nemzetközi közvéleményében. "Nem hiszek a kollektív bűnösségben. Csak azokat bírálom, akik felelősek azért, ami ma Magyarországon történik" - fogalmazott.

Randolph L. Braham professzor, a magyar holokauszt ismert kutatója szerdán Washingtonban az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeumában tartott előadásában kijelentette: Magyarországnak Németországgal ellentétben sohasem volt bátorsága ahhoz, hogy szembenézzen a holokausztban viselt felelősségével. A háború után a kommunista rezsim a szőnyeg alá söpörte a felelősség kérdését, ma pedig igyekeznek másra hárítani azt. Megjegyezte: Magyarországon hajlamosak elfeledkezni arról, hogy Horthy Miklós személyesen ajánlotta fel Hitlernek azt, hogy 300 ezer zsidót szállíttat majd mezőgazdasági munkára, és ez volt az első ország, amely 1920-ban zsidóellenes törvényt fogadott el.

Átveszik a jelszavakat

Az antiszemita megjegyzések a mindennapi közbeszéd részévé váltak Magyarországon, nem csak a fasiszta szélsőjobboldal, hanem a konzervatív körökben is. Egyebek mellett erről beszélt egy mai brüsszeli konferencián Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke. Kitért arra, hogy a Jobbik képviselői folyamatosan támadják a zsidóságot, ugyanakkor "nagy problémát jelent a magyar kormányzat magatartása", mert "folyamatosan átveszi a szélsőjobboldal egyes jelszavait, hogy a szavazóikat a saját oldalára állítsa".

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija ma arról beszélt, hogy konzultációt kell indítani az antiszemitizmus ellen a magyar társadalomban és a zsidó szervezetek között is. Kijelentette, jogvédő szervezetet kell alakítani, amelyhez az antiszemita megnyilvánulások kárvallottjai fordulhatnak, és tisztázni kell azt is, miként lehet ezeket az atrocitásokat jogilag számonkérni.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!