Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Vizes lepedő

Népszava|2012. jún 23. 06:15
[A+ A-]
Már megint beleszólnak a belügyeinkbe. Nem elég nekünk az Európai Unió, meg a hozzá tartozó szervezetek, most már Amerikából is egyre többször leveleznek fülkeforradalmi rendszerünkkel. Vagy miképpen az egykor szebb napokat látott napilap kommentátora oly találóan megállapította, "ráhúzták Magyarországra a vizes lepedőt".

A cikk írásakor még csak Elie Wiesel döntése volt ismert, azóta már napvilágra került, hogy a washingtoni képviselőház ötven tagja is aggodalmát fejezte ki Orbán Viktornak. A Nobel-békedíjas író a Hitler-szövetséges Horthy reneszánsza és az ezt kísérő jelenségek miatt érezte úgy, hogy vissza kell adnia kitüntetését, mert a folyamattal nem vállalhat közösséget. A kongresszusi tagok meg arra intik a miniszterelnököt, vezetőtársaival együtt "emeljenek szót az antiszemitizmus és bigottság minden formája ellen, s világosan nyilvánítsák ki, hogy az intolerancia sérti a jóerkölcsöt".

Sokféle olvasata van az immár sorozatban érkező figyelmeztetéseknek. Tartani lehet attól - és ezt vetíti előre a már említett cikk is -, hogy hivatalosan kikérik maguknak a beavatkozási kísérleteket. Elképzelhető persze, hogy megköszönik az aggodalmakat, de fölöslegesnek minősítik. A "baráti" sajtó szokás szerint megírja, hogy minden ok nélkül üldöznek bennünket, illetve csak azért, mert a mi drága kormányunk két éve új, s unortodox útra lépett. A hívek pedig azt is megtudhatják majd, kifélék-mifélék azok, akik támadni merik édes hazánk felkent vezetőit.

Hiszik és megpróbálják el is hitetni, hogy ez az igazság. És ebben az olvasatban nincs helye a komoly megfontolásnak. Annak, hogy talán ott messze Amerikában - vagy közelebb Brüsszelben - jobban láthatják, mi is folyik itt. Hogy aggasztó a nácik oldalán a hazát a világháborúba vivő kormányzó "újjáéledése". S még inkább az a több mint félmillió magyar áldozatot követelő holokauszt fényében az antiszemita megnyilvánulások sorozata. De a legfélelmetesebb mégis az, hogy a reménybeli szélsőjobboldali szavazatokért Orbánék úgy tesznek, mintha mindez nem lenne reális veszély.
Mást nem tehetünk, bízzunk benne, talán még jó időben jött a "vizes lepedő".