Előző
Következő
új cikk

Külföld

Szíria elismerte, hogy lelőtt egy török vadászgépet

BBC.com/nepszava.hu|2012. jún 23. 09:31
[A+ A-]
A szíriai hadsereg beismerte, hogy lelőtt egy török vadászgépet, mely szíriai felségvizek felett repült- olvsható a BBC honlapján.
A török légierő F4 típusú vadászgépe a Földközi-tenger felett repült, amikor eltűnt a radarokról a Szíriával szomszédos törökországi Hatay tartománytól délnyugatra.

A török hadsereg bejelentése szerint a Fantommal 90 perccel felszállása után veszítették el a rádiókapcsolatot.

A szíriai hadsereg bejelentette, a "légi célpont" helyi idő szerint 11 óra 40 perckor repült be az ország légterébe, nagyon gyorsan és alacsonyan repülve.

Damaszkusz álláspontja az, hogy megfelelően jártak el a gép kiiktatásával, mely célbavételét követően felgyulladt, és a tengerbe csapódott 1 kilométerre a szíriai partoktól.

Nem lehet tudni, milyen feladatot teljesített a repülőgép. A két pilóta valószínűleg katapultált, keresik őket.

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő már péntek éjjel bejelentette, hogy Szíria lőtte le a gépet, és hogy országa határozott lépéseket fog tenni.

Tartani lehet attól, hogy az eset miatt még jobban megromlik Ankara és Damaszkusz amúgy is feszült viszonya. Törökország eddig több mint 30 ezer szíriai menekültet fogadott be, akik a tavaly márciusban kirobbant fegyveres felkelés miatt hagyták el az országot.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!