Előző
Következő
új cikk

Rohanás a győzelemben, avagy holnaptól hajrá az Eb-n

Népszava|2012. jún 26. 06:54
[A+ A-]
A torna első büntetőpárbajával fejeződött a negyeddöntő: a lényegesen jobban futballozó olaszok a 0-0-s eredmény után a 11-esekkel már a maguk javára fordították az angolok elleni vasárnapi ütközetet. A szétlövés kulcsmomentuma Pirlo panenkás lövése volt, ám az irányítót nem csupán emiatt, hanem összteljesítménye végett is magasztalta a teljes nemzetközi sajtó. Az elődöntőben a squadra azzura ellenfe a Nationalelf lesz.
Szerdán Portugália-Spanyolország, csütörtökön Németország-Olaszország elődöntőt rendeznek az Eb-n. Utolsóként az itáliai gárda kvalifikált a legjobb négy közé, s ugyan csak büntetőkkel, ám teljes joggal. A squadra azzura, szakítva a történelmi hagyományokkal, nem úgy futballozott, ahogy az az itáliai alakulatoktól megszokott.

Védekezni ezúttal a rivális angolok védekeztek, akik elsősorban a szerencsének, másodsorban a Lescott, Terry belső védőpárosnak, nem utolsó sorban Hart kapusnak köszönhették, hogy legalább a büntetőpárbajig eljutottak. Az olaszok csaknem kétszer annyit birtokolták a labdát, ellenfelüknél négyszer többet kísérelték meg bevenni a kaput, támadtak, kombinatívak voltak, kétszer eltalálták a kapufát, De Rossi kegyetlenül ment, Pirlo pedig olyan eleganciával vezényelte társait, hogy lába elé hasalt a komplett európai szaksajtó. Pláne, hogy az idegek párviadalában, amikor 120 perc játék fáradalma ólmosította a lábakat, s valaki gyermeteg módon a kapusba lőtt, másvalaki minden mindegy alapon erőből próbálta bevenni a kaput, ő a 11-esét leheletfinoman "bepanenkázta" az elvetődő Hart kapus fölött a kapu közepébe.

"Így tovább előre! Várnak a németek!" - kürtölte világgá a Gazzetta dello Sport című sportlap, amely kiemelte, hogy ugyan büntetőkkel jutottak tovább a kékek, ám az egész találkozót Pirlóék uralták. A brit sajtó szerint azért alakult így a játék képe, mert volt Cesare Prandelli együttesében egy olyan dirigens, amilyen a Juventus rutinos középpályása. "Amíg az angol gárda nem tesz szert egy olyan játékosra, mint amilyen Pirlo, akkor ennél sosem jut tovább" - írta például a Daily Mail.
De írhatta volna azt is: amíg az angolok nem képesek 11-es párbajt nyerni, akkor végképp semmire se mennek majd. Ugyanis a háromoroszlánosok csapata hetedszer kényszerült szétlövésre világversenyen, ám csupán egyetlen alkalommal lépett onnan tovább...

"Ez egy olyan este volt, amelyre egész hátralévő életemben emlékezni fogok. Pirlo büntetője Totti a 2000-es Eb-n a hollandokkal szemben bemutatott tizenegyesét idézte bennem" - méltatta Pirlót De Rossi.
A játékmester persze nem kerülhette ki, hogy ne szóljon az ominózus ívelésről: "Láttam, ahogy Hart meg akar zavarni. Higgadt maradtam, megvártam, míg elmozdul, majd alápörgettem a labdának. Akkor ez tűnt a legegyszerűbb megoldásnak" - mondta Pirlo, aki amúgy nem egy ekként elvégzett tizenegyest elhibázott már pályafutása során.

Balotelli ellenben még sosem rontott a mészpontról. Most sem, habár klubtársa nézett vele farkasszemet. "Balotelli erős egyéniség. Odajött, és azt mondta nekem: ő akar lenni az első. Bevágta" - elevenítette fel a történteket Prandelli. A szövetségi kapitány hozzátette, szerinte megérdemelt a siker, mert türelmesen, jól futballoztak, és rengeteg lehetőséget alakítottak ki."Ott vagyunk a négy között, ahol egyértelműen a németek az esélyesek" - említette a mester, aki az előzmények alapján talán maga se gondolta, hogy ilyen messzire jut övéivel. De ha már eljutott, aligha elégszik meg ennyivel.

Így van ezzel Buffon is: "A torna előtt úgy voltam vele: ha bejutunk a négy közé, az már komoly fegyvertény. Ám most, hogy itt vagyunk, meg kell próbálnunk még egy lépést tenni - mondta a rutinos kapus, aki elárulta azt is, mi járt a fejében, amikor a második körben Montolivo hibázott: - Azt gondoltam: annyiszor kell védenem, amennyiszer csak tudok. Ahogy hárítottam Cole lövését, elképzeltem, milyen sokan szorítanak most értünk. A szurkolók segítségével tovább tudunk lépni a fináléba."

Egy edző a meccs kezdetéig hat a játékosaira, onnantól kezdve legföljebb fohászkodhat, kellően fölvértezte-e játékosait. Roy Hodgson angol szövetségi kapitány épp erről értekezett a kudarc után: "Ahogy kiderült, jönnek a tizenegyesek, reméltem, most végre mellénk áll a szerencse. Csakhogy a gyakorlás itt nem segített. Nem hibáztathatom a játékosokat, jó néhányuk már teljesen kimerült a mérkőzés végére" - nyilatkozta a tréner.

"Sjanálom, hogy kiestünk, mert mindenki a maximumot adta ki magából. A nyolc között kiestünk, ám úgy vélem, büszke lehetett ránk az ország. Elismerés illeti az olaszokat, fantasztikus csapatotz alkotnak, és nekik megvolt a végén a szükséges szerencséjük is" - nyilatkozta Gerrard.

Tegnap és ma szünnap van a tornán. Holnaptól viszont megkezdődik a végső hajrá!