Előző
Következő
új cikk

Külföld

Elmenekült Kairóból a bukott elnökjelölt

Népszava|2012. jún 27. 05:49
[A+ A-]
Sajtóértesülések szerint a csatát vesztett elnökjelölt, Ahmed Safík tegnap kora hajnalban sietősen Abu Dzabiba távozott Egyiptomból. Safík még gratulált ellenfelének, Mohamed Morszinak, sok sikert kívánva neki "nehéz küldetésében", majd külföldre repült.
A politikussal utazott három lánya, valamint egy unokája is. Az AP amerikai hírügynökség egy névtelenül nyilatkozó, kairói repülőtéri tisztviselőre hivatkozva azt írta, Hoszni Mubarak utolsó kormányfője az Egyesült Arab Emírségekbe repült pár órával azután, hogy az egyiptomi főügyész vizsgálatot indított ellene. Az ügyészség szerint fennáll a gyanú, hogy Safík Mubarak alatt, a polgári légi közlekedés minisztereként állami pénzeket sikkasztott el.

Az Ahram Online egyiptomi hírportál adott magyarázatot a váratlan történésekre. "Kevesebb mint 24 órával azután, hogy Safík elvesztette az elnökválasztási küzdelmet Morszival szemben, néhány ügyvéd panaszt nyújtott be vele szemben az ügyészségi hivatalhoz korrupcióval vádolva meg" - írta az Ahram Online. Egy magasrangú igazságügyi tisztviselő a lapnak kifejtette, Oszama el-Szeidi, az igazságügyi minisztérium vizsgálóbiztosa a héten kapja meg a szakértői véleményt azon (feltehetően illegális) földeladásokról, amelyet az Együttműködés a Pilóták Elszállásolásáért nevű építkezési vállalat bonyolított, melynek feje a kilencvenes években Ahmed Safík volt.

Mohamed Morszi, megválasztott elnök első napját a hadsereggel való konzultációval kezdte a kormányalakításról. A Muszlim Testvériség jelezte, az államfő koalíciós kabinetet szeretne létrehozni. A szervezet hívei Morszi győzelme óta elhagyták a Tahrír teret, s abbahagyták a katonaság elleni tüntetést. A Testvériség diszkvalifikált elnökjelöltje, Abdel-Moneim Abul-Fotuh azonban az új elnököt kritizálta, mondván az "csupán egy akarat és jogkörök nélküli szellem".

Az iszlamista politikus ezzel azon alkotmány-módosításra célzott, amellyel a tábornokok jelentősen megnyirbálták az elnöki hatáskört. Fotuhhal szemben az eddig Egyiptomot bíráló, és a demokrácia hiányát hangsúlyozó Mohamed el-Baradei a Mubarak bukása óta kormányzó katonai tanáccsal folytatott megbeszélést a hétvégén. A liberális képviselő állítólag szerephez jut Morszi új kormányában. "Remélem Baradei lesz a következő kormányfő" - írta Zeinobia, híres egyiptomi blogger bejegyzésében.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!