Előző
Következő
új cikk

Belföld

Durva parlamenti csata: az LMP szerint Matolcsy nem beszámítható

nepszava.hu|2012. jún 27. 13:34
[A+ A-]
Matolcsy az LMP szerint nem beszámítható, az egészségügy tönkremegy, ha megadja az ígért béremelést, a Fidesz-osztály gyarmata lett Magyarország, havi 3800 forinttal fizet több adót az átlagember, Orbán Viktor elrugaszkodott a valóságtól.
Rogán Antal Matolcsyt "copypastelve" megállapította a költségvetési vitában, hogy a korai költségvetés a stabilitás maga, de legalább is a stabilitás üzenete. A stabilitásé egy forrongó, kiszámíthatatlan világban, hisz az utóbbi két évben az EU oszlopos tagjaira is lecsapott a krízis: gyengül Olaszország, Spanyolország és már a franciákat is komolyan féltik. De két év alatt óriási erőfeszítéseket tett a kormány, hogy ellensúlyozza a nemzetközi krízist, és a magyar családok ötödét a végtörlesztés lehetőségével mentette meg az összeomlástól, illetve további több százezer família élhetett az árfolyam-rögzítés lehetőségével. Ráadásul azokat sem hagyja magára a kabinet, magyarázta Rogán, akik nem tudják fizetni terheiket, ugyanis a Nemzeti Eszközkezelő 25 ezer lakást vesz meg jövőre.

Magyarán ez egy emberközpontú büdzsé, ami abból is kitűnik Rogán szerint, hogy a gyermekes családok reáljövedelme több százalékkal nőtt a gyerekek után járó adókedvezmény miatt. De nemcsak az aktív korúakra koncentrál a kormány, hanem azt is biztosítja jövőre, hogy ne csökkenjen a nyugdíjak vásárlóértéke. És persze a kormányzatnak nemcsak az ember a fontos, ha magyar, hanem a vállalkozás is - különösen, ha kis vagy közép - nem véletlen, hogy a honatya szerint tavaly több mint 200 ezer vállalkozás 150 milliárd forinttal kevesebb adót fizetett.

De nemcsak a pénz a lényeg, nem véletlen, hogy a kormány merész és bátor reformokkal teszi olcsóvá és fenntarthatóvá a közszolgáltatásokat. Ennek egyik jele éppen az, hogy csökken az önkormányzatok támogatása: ugyanis ami eltűnik a helyhatóságok költségvetéséből, az megjelenik a büdzsé egészségügyi és közoktatási sorában. Így immár a pedagógusok is biztonságban érezhetik a munkahelyüket, illetve elindul a tanárok bérrendezési programja is. Mert itt tényleg a legfontosabb az ember, a 2013-as költségvetés megint csak érvényesíti az együttes közteherviselés elvét, azaz nemcsak a családok nyögik majd a válságból való kilábalást - így a jövőben nem csökken nominálisan a közalkalmazottak bére és a nyugdíjasok járandósága.

Ennek szellemében közelíti egyébként a minimálbért az átlagbérhez - így adva vissza a munka becsületét. A munkahelyteremtés érdekében viszont a Fidesz-frakció azt kéri a kormánytól, hogy csökkentse a foglalkoztatási terheket a képesítés nélküli fizikai dolgozók esetében - így az eddig a járulékokra fordított pénzt a vállalkozók béremelésre költhetik. Továbbá a Fidesz azt szeretné, ha a 25 év alattiak, az 55 év fölöttiek, illetve a szülés után a munkaerőpiacra visszatérő nők alkalmazásai is csökkenjenek.

Az utóbbi húsz évben arra nem volt példa, hogy az illetékes miniszter nem tiszteli meg jelenlétével a költségvetési vitát, háborgott Tóbiás József. A szocialista politikus szerint azért vannak részeredmények, hiszen Orbán Viktor azt ígérte, hogy 2012 az elrugaszkodás éve lesz, és valóban, a kormány elrugaszkodott a valóságtól. Így a magyar tündérmesében kivezették az adójóváírást, elinflálták a jóléti támogatást, szétzúzták a középosztályt, és bizonytalanná tették a bérből és fizetésből élők jövőjét. Továbbá a 2013-as büdzsében feladták a két éven át tartó szabadságharcukat. Így lesz adóemelés, aminek következtében leállnak a beruházások, és 2013 a stagnálás évévé nemesedik.

Mert a büdzsé, deklarálta Tóbiás, nem a valóságra épül, hiszen a kabinet még azt sem tudja megmondani, hogy a 2012-es büdzsét tartani tudja-e. Nem véletlen, hogy ugyan a kohéziós alapok pénzeit kifagyasztotta az európai pénzügyminiszterek tanácsa, ám a túlzottdeficit-eljárást nem szüntette meg, mondván: semmi nem hitelesíti a 3 százalék alatti hiánycél tarthatóságát. Ugyanis a költségvetés tervezett bevételei megalapozatlanok, ahogy a kiadások lefaragása sem több ötletelésnél - és csak Orbán Viktor él abban a tévedésben, hogy pávatáncával (értsd: csúsztatásaival, válaszkerülésével) sikeresen érvényesítheti a magyar érdeket.

Ez a büdzsé a kiszámíthatatlanság költségvetése, a bizonytalanság pedig a gazdaság zsugorodásához vezet - a gazdaság 1,5 százalékos sorvadása pedig nem írható a nemzetközi válság rovásra. Hiába beszél a kabinet nemzetközi krízisben, a többi közép-kelet-európai 2-5 százalékos növekedést produkált. Mértékadó gazdasági prognózisok szerint 2014-ben a GDP nem éri majd el a 2008-as szintet. Ahogy a valós foglalkoztatási szint sem - ugyanis a statisztikákat csak a közmunka-programok húzzák fel. És a közmunkásoknak minimálbér sem jár, gyakorlatilag a létminimum felét kapják. Aki pedig kikerül egy munkahelyről, esélye sincs új állásra - hiszen a magyar állam mindössze 3 hónapig hajlandó gondoskodni róla.

Ráadásul a kormány az eredetileg pozitív szándéka is kudarcot vallott: az államadósság - a kormányzati gazdaságpolitika miatt - nem csökkent érdemben, noha a kabinet több mint 3 ezer milliárdot gereblyézett be a magánnyugdíjpénztáraktól.

A költségvetés legnagyobb baja Tóbiás szerint az, hogy az improvizáció emelkedett a legmagasabb szintre, nincsenek hatástanulmányok - így érthetetlen például, hogy 130 milliárd forintból miképp változott egy nap alatt több mint 280 milliárd forintra a tranzakciós adóból várt bevétel. A távközlési adóból pedig ugyan reálisan remél 44 milliárd forintot a kormány, csakhogy ez a sarc éppen az innovációt fojtja meg, azaz a versenyképességet. Összességében a lakossági adóteher mintegy 500 milliárd forinttal növekszik - ugyanis hiába beszél arról a kormány, hogy az új adónemeket nem a fogyasztók, hanem a különböző ágazatok fizetik, az új bevételeket a költségvetési tervezet a fogyasztási (az emberek által fizetendő) adók sorában szerepelteti.

És nem ez az egyetlen fiaskó a büdzsében, mert az egészségügyet ördögi csapdába taszítja a kabinet: az ágazatnak szánt támogatást 3 százalékkal csökkenti, ám ezt csak úgy tudja kigazdálkodni a terület anélkül, hogy összeomlana, ha az egészségügyi dolgozók nem kapják meg az ígért béremelést.

Összességében Tóbiás azt olvasta ki a büdzsétervezetből, hogy nincs középosztály-politika, klienspolitika van, illetve egy össznépi "elszegényítési" politikai - ez az ára annak, hogy a kormánypártok a saját holdudvaruknak oszthassák szét a pénzt. Így az MSZP egy új költségvetési tervezet terjeszt be.

Hargitai János, a KDNP vezérszónoka szerint az ellenzéki honatyák csak ne pörögjenek azon, hogy Matolcsy miniszter nincs a teremben, hiszen nem neki, hanem Veress János volt pénzügyminiszternek és Gyurcsány Ferenc egykori kormányfőnek kellene a teremben üldögélnie, mivel ők determinálták az ország gazdasági pályáját. Most persze az eurózóna válsága a meghatározó, ami akár 10 évig is eltarthat. Ám Magyarország állja a sarat, és ha minden jól megy, akkor kilenc év után kikerülhet a túlzottdeficit-eljárásból jövő tavasszal, reménykedett Hargitai. Aki szerint e cél érdekében igenis részben igazodni kell az uniós elváráshoz, de ez nem azt jelenti - amint a Jobbik fogalmazott - hogy ez a költségvetés a nemzetközi pénztőkének szól.

Vona Gábor arra kereste a választ, mi is kényszerítette a kormányt egy ilyen csapnivaló költségvetés kidolgozására, amit valószínűleg még a sikerkommunikátor Matolcsy György is szégyenkezve nyújtott be. Mindenesetre a kormány gazdaságpolitikájának hála, Magyarország gyarmati sorban van - példának okáért majdnem a társadalom fele él létminimum alatt, ám ezzel a szociálisan érzéketlen beterjesztő nem számolt, a gazdagok kormánya csak arra törekedett, hogy a saját, szűk felső társadalmi rétegét hozza helyzetbe. "Ez a társadalompolitika pedig nem indukál növekedést, egyetlen célja lehet - ha a kormány fejével próbálok gondolkodni, ami Matolcsy úr esetében igen nehéz - a hatolom megőrzése", magyarázta a Jobbik elnöke. Aki arra jutott, hogy nem csak belül gyarmat Magyarország, hanem kívül is, ugyanis a büdzsé a növekedést szinte kizárólag a remélt német növekedéshez (azaz a magyar export megugrásához) köti - ami vagy lesz, vagy nem lesz.

A Fidesz ugyanazokat a hibákat követi el, mint az utóbbi 22 év költségvetése, ám akad egy egyedi tényező is, úgy hívják, Matolcsy György és az ő tündérvilága. A nemzetgazdasági miniszter - magyarázta Vágó Gábor - például parlamenti expozéjában is 2 százalékos gazdasági növekedést vizionált, míg a benyújtott papírban csak 1,6 százalék szerepelt, illetve 100 ezer új munkahelyről beszél, miközben az idén 27 ezer emberrel dolgozik kevesebb, mint tavaly. Az sem zavarja a minisztert, hogy egyre jobban kettészakítja a társadalmat - a szuperbruttó kivezetése a gazdagokat tovább gazdagítja, a szegényektől pedig ismét elvesz. Így az LMP-s politikus szerint többkulcsos adórendszerre lenne szükség - csökkentett járulékkal.

Kiszámítható politikához beszámítható vezetők kellenek, ezért is örülök, hogy nincs itt Matolcsy úr, ironizált Vágó Gábor, aki szerint a miniszterelnök jobbkezének minden megmozdulása az adófizetők százmilliárdjaiba kerül. Így, elejét véve az állandó improvizációnak, az LMP azt javasolja, hogy évente csak kétszer lehessen adótörvényt módosítani - ebben az esetben talán elmúlna az az áldatlan állapot, hogy a gazdaságpolitikai hibákat rendre-másra adóemeléssel próbálja orvosolni. Nem csoda, magyarázta Vágó, hogy jövőre havonta mindenki 3800 forinttal fizet több adót, illetve Európában minden negyedik csődbe ment cég magyar - az értelmetlen kisadókkal ugyanis rommá adóztatják a gazdaságot.

2013 így ismét a megszorítások éve lesz - a kormány egy Bokros-csomag méretű csonkolást hajt végre. Ami igazából a jövőt teszi tönkre, hiszen az oktatás kivéreztetése, az idősb közszolgák tömeges kirúgása, az egészségügy forrásainak csonkolása tönkre teszi a közszolgáltatásokat. Ha pedig egy házat az összeomlás fenyeget, példálózott Vágó, akkor az alapokat kell megerősíteni és a gerendákat kicserélni, nem lefesteni a falat piros-fehér-zöldre, ahogy a kormány teszi.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!