Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Főállású alkalmazottak helyett ugráltatható napszámosok kellenek a Fidesznek

nepszava.hu|2012. jún 28. 14:19
[A+ A-]
A foglalkoztatási adatokat csak a közmunka statisztikák szépítik kissé, az alkalmazásban állók száma viszont vészesen zsugorodik. És ez nem is változik: míg az álláskeresési támogatásokat felezte a kormány, a közmunka-dotációt szépen felhizlalta.
100 ezer új munkahelyet teremt 2013-ban a kormány; 300 ezer közmunkás teszi a dolgát jövőre 12 hónapon át napi nyolc órában; a Fidesz-frakció felszólítja a kabinetet, hogy teremtsen új munkahelyeket a 25 év alattiaknak, az alacsony képzettségűeknek, illetve védje meg az 55 év fölöttiek állását - a költségvetési vita talán legfontosabb kormányzati üzenete az volt, hogy az emelkedő pályára állított gazdaság felszívja a munkanélküliek jelentős részét. Csakhogy azt maga Matolcsy György is beismerte, hogy a munkahelyvédelmi-programhoz szükséges fedezet nem szerepel a büdzsé tervezetében. Pénz nélkül pedig gyorsan kipukkad a munkahely-lufi, és a jelek szerint a kormány arra sem lesz képes, hogy tartsa a foglalkoztatottság jelenlegi szintjét. A grafikonok ugyanis azt mutatják, hogy erősen szűkül a munkaerőpiac.

Tény, a Központi Statisztikai Hivatal adatsorai arról mesélnek, hogy 2012. március-májusban a foglalkoztatottak létszáma 3,849 millióra rúgott, 63 ezer fővel többre, mint egy évvel korábban. Ám alatta marad - igaz nem sokkal - 2011 utolsó félévének. Ráadásul a felívelés a jelek szerint a közmunkának tudható be: ugyanis most valóban jobbak az adatok, mint január és március között, amikor az "összfoglalkoztatotti állomány" 3,791 millió volt - ám a statisztikákból az is kiderül, hogy az említett három hónapban azért gyengült a foglalkoztatási arány, mert több mint 60 ezer közmunka-szerződés lejárt. Azóta viszont ismét több tízezer embert szívott fel - megjegyzendő: ideiglenesen - a közfoglalkoztatási rendszer.

Ráadásul, figyelmeztetnek a szakemberek, a foglalkoztatottak száma csalóka statisztikai adat. Ezt lakossági kérdőívezéssel állítják elő, és akkor tekintenek valakit foglalkoztatottnak, ha az adatfelvételt megelőző héten legalább egy órát dolgozott. Éppen ezért a gazdasági folyamatok jellemzésére célszerűbb az alkalmazottak számának alakulását használni. (Ezt intézményi - költségvetési és önkormányzati szervek, öt főt vagy annál több embert foglalkoztató vállalkozások, különböző nonprofit szervezetek - adatgyűjtés során kutatják.)

Márpedig amíg a nemzetgazdaságban 2011-ben átlagosan mintegy 2,692 millió alkalmazott sürgölődött (egy évvel ezelőtt 2,714 millión dolgoztak állásban), addig 2012 első három hónapjában 2,624 millióra apadt ez a szám. A versenyszféra az idei esztendő első negyedévében átlagosan 47 ezer embert vesztett, és így 1,804 millió embernek ad munkát, a költségvetés pedig a tavalyi átlagnál majdnem 18 ezerrel kevesebb álláshelyet finanszíroz - összességében 716.3 ezret.

Ezen a trenden pedig jottányit sem változtat, hogy 2013-ben a Nemzeti Foglalkoztatási Alapban a közfoglalkoztatás támogatására rendelkezésre álló keret 153,8 milliárd forint. (2011-ben egyébként még csak 60 milliárd forint, 2012-ben pedig 132 milliárd jutott a közfoglalkoztatásra.) Ugyanis miközben a közmunka pénztárca egyre vastagabb, az álláskeresési támogatásokra markánsan kevesebb jut: tavaly 124 milliárd forint, idén már csak 57 milliárd, jövőre pedig 59 milliárd. E közben 2011 szeptemberétől 3 hónapra csökkent az álláskeresési járadék folyósításának maximális ideje, és az összeget is maximálták.

Így jövőre folyamatosan esnek majd ki az álláskeresők a jogosulti körből. Májusban a félmillió álláskeresőnek már csak 10 százaléka kapott álláskeresési támogatást, egy éve ilyenkor pedig még 150 ezren. Pedig egyre több az álláskereső: a munkanélküliek 485 ezer fős létszáma immár 20 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A teljes megfigyelt sokaságra vonatkozó munkanélküliségi ráta 11,2 százalékos értéke 0,2 százalékponttal haladta meg az egy évvel ezelőttit.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!