Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Be a szervezetbe!

Népszava|2012. jún 29. 06:15
[A+ A-]
Az államosításhoz és az állami tulajdon szabadrablásához egyaránt kellenek a jól csengő jelszavak, mert valahogy csak meg kell különböztetni őket a szimpla útonállástól. Már nem lehet dobtáras géppisztollyal falhoz állítani az embereket, nem lehet húsz forintokért földeket, gyárakat venni, hiszen mint tudjuk, a Nemzeti Együttműködés Rendszerében számos civilizáltabb, kifinomultabb módszer létezik a magán-, és közösségi tulajdon ellopására, tönkretételére.

A magán-nyugdíjpénztárakat megmentették a kapzsi kapitalistáktól, az állami földeket a külföldi tőkétől és a többi. Amit viszont a közoktatás államosítása során csinál Hoffmann Rózsa és kis csapata, az tankönyvbe illő, forradalmi megoldás, ami után Kun Béla is megnyalná az összes ujját, amit Sztálin kínzómesterei meghagytak neki.

Az iskolák "tulajdonát" ugyanis nem veszik el az eddigi fenntartóktól - az önkormányzatoktól és most már az egyetemektől is -, így az épületek karbantartása, felújítása, a közüzemi számlák és a nem tanári alkalmazottak fizetése egy huncut forintjába sem kerül majd a kormánynak. A "fenntartás", tehát az iskola tényleges irányítása viszont az államhoz kerül. Ez az "igazságos" iskolarendszer Fidesz-módra. Hatalom, felelősség nélkül.

A legzsírosabb falatnak persze nem a borsodi kisiskolák ígérkeztek, azokat majd úgy is bezárják, minek költeni rá, a kölykök mehetnek gazt irtani vagy stadiont építeni sárga mellényben. A bombaüzletet az ország elitiskolái jelentik, például az egyetemek és főiskolák gyakorlóiskolái, ahol a tanárhallgatók rázódhatnak bele a szakmába, a legjobb pedagógusoktól tanulva, a legeredményesebb és legmotiváltabb diákok között. Ideje volt, hogy a kormány ide is betolja a buta képét, hiszen túl jól működött, túl önállóan. Az igaz, hogy a közelmúltban az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolája a szülőktől kért pénzt, mert a fenntartó egyetemtől súlyos milliárdokat vont el az állam, de elvtársak, ne feledjétek! Amit meg akarunk menteni, azt először tönkre kell tenni, amit oda akarunk adni, azt először el kell venni. Hol érünk föl a mi Bölcs Vezérünk igazságáig?