Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Varga: nem kőbe vésett az egykulcsos adó

Népszava|2012. jún 29. 05:37
[A+ A-]
Magyarország legkésőbb október végéig aláírhatja a hitelkeretről szóló megállapítást a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val - jelentette ki Varga Mihály.
A nemzetközi szervezetekkel tárgyaló magyar delegáció vezetője a Reuters által tegnap közzétett interjúban arról beszélt, hogy a kormány olyan rugalmas elővigyázatossági hitelmegállapodást szeretne, amilyet Lengyelországgal kötött az IMF, és nem olyan készenléti hitelkeretet, mint amilyen Romániának van, és amilyet 2008-ban Magyarország is kapott.

Elemzők szerint ez problémát jelenthet a tárgyalások során, hiszen a valutaalap a szigorúbb elvárásokkal járó készenléti megállapodásról tárgyalna. Ezzel kapcsolatban Varga úgy fogalmazott: ha ehhez ragaszkodik az IMF, látni kell a feltételeket.

A legnagyobb vita elemzők szerint az egykulcsos adó körül lehet. Varga Mihály ezügyben úgy fogalmazott: az adó nincs kőbe vésve. Ugyanakkor, mint hozzátette, ez a magyar gazdaságpolitika kulcsfontosságú eleme, és mindenkitől csak türelmet kérnek, az adófizetőktől és a nemzetközi szervezetektől is.

A politikus elmondta, hogy a kormány 15 milliárd euró értékű hitel-megállapodásra számít, de egyelőre várják a hitelezők ajánlatát. A 2013-as költségvetésben azonban egyelőre nem számol a kormány az IMF-fel kötött megállapodással.

Patópálosan indul az IMF-tárgyalás

Hét hónapja húzódik az IMF-tárgyalások megkezdése. Ezalatt a kormány kommunikációjában mindössze a hónapok nevei cserélődnek: egyre későbbre ígérik a megállapodást.

Január 20. Fellegi Tamás: pontos dátum még nincs, de a tárgyalások már a közeljövőben megkezdődhetnek (Duna Televízió)

Február 11. Rogán Antal: Áprilisra megszülethet a megállapodás (Magyar Nemzet)

Február 23. Fellegi Tamás: Májusra lezárulhatnak a tárgyalások (Dow Jones hírügynökség)

Március 8. Fellegi Tamás: A kormány a hivatalos EU-IMF tárgyalások mielőbbi megkezdésére és gyors lezárására törekszik (Portfolio konferencia)

Május 1. Fellegi Tamás : Még nyáron megszülethet a megállapodás (ATV)

Május 17. Fellegi Tamás: Júniusban elkezdődhetnek a tárgyalások, őszre megállapodhatunk az IMF-fel (ATV)

Június 20. Orbán Viktor levélben tájékoztatja José Manuel Barrosot: Magyarország készen áll a tárgyalások megkezdésére

Június 28. Varga Mihály: Magyarország arra számít, hogy legkésőbb október végéig megszületik a megállapodás az IMF-fel és az Európai Unióval a hitelkeretről

Lájkoljon minket a Facebook-on is!