Előző
Következő
új cikk

Belföld

Elitiskolákra fáj Orbánék foga

Népszava|2012. jún 29. 05:08
[A+ A-]
Az önkormányzati oktatási intézmények államosítása csak a kezdet volt; az egyetemektől és a főiskoláktól is elvehetik gyakorlóiskoláik fenntartói jogát - számolt be tegnap a Magyar Narancs Online.
Ezt támasztják alá Gloviczki Zoltán közoktatási helyettes államtitkár szavai, aki a lapnak kijelentette, hogy a felsőoktatási intézmények pedagógushallgatóinak szakmai gyakorlati helyet biztosító intézmények - mint például az ELTE Trefort Ágoston vagy Apáczai Csere János gyakorlóiskolája - finanszírozása a jövőben "a közvetett egyetemi támogatás helyett valóban központi költségvetési irányból fog érkezni". Érdeklődésünkre azonban az említett két iskola igazgatója kijelentette, a sajtóból értesültek először az ügyről.

Ezek az intézmények eddig állami tulajdonban voltak, de a fenntartói jogokat az egyetemek gyakorolták, az állami támogatás is rajtuk keresztül érkezett. Ezért történhetett meg, hogy miután a Nemzeti Erőforrás Minisztérium idén 2,7 milliárd forintot vont el az ELTE-től, a fenntartó egyetem 2012 januárjától a Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumra terhelte a közüzemi díjak felét, 22 millió forintot, amit csak a szülők adakozásából sikerült előreteremteni.

A köznevelési törvény idei módosításával a kormány elválasztotta az intézmények "működtetésének" és "fenntartásának" fogalmát, ami alapján az állam csak a gyakorlóiskolák működtetőjének minősülne, irányítási jogok nélkül. Azzal, hogy közvetlenül finanszírozza majd az intézmények oktatási tevékenységét, automatikusan hozzá kerülnek az irányítási jogok is. A Magyar Rektori Konferencia ugyanakkor a kormánynak címzett állásfoglalásában kifejezte igényét, hogy a gyakorlóiskolák a felsőoktatási intézmények fenntartásában maradjanak.

Az iskolák állami fenntartását a nyáron létrejövő intézményfenntartó központ koordinálja majd, amely Klebelsberg Kuno, a Horthy-korszak kultuszminiszterének nevét viseli majd - közölte tegnap Hoffmann Rózsa. Az oktatási államtitkár szerint az iskolák a helyi közösségeké maradnak, ugyanakkor rájuk hárul az ingó és ingatlanvagyon működtetése, így a munkavállalók bérének, juttatásainak finanszírozása.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!