Előző
Következő
új cikk

Spanyolország: történelmi tripla jöhet

Népszava|2012. jún 28. 18:36
[A+ A-]
Spanyolország válogatottja megvédheti címét, miután a portugálokat büntetőkkel verve bejutott a torna fináléjába, így történelmi tettet hajthat végre, ugyanis arra nem volt még példa, hogy három nagy tornán is az első helyen végez. Vicente del Bosque, a vörösök szövetségi kapitánya elismerte, szerencséjük volt, míg Cristiano Ronaldo, a portugálok támadója elárulta egyfelől, miért nem rúgott 11-est, másfelől hogy most már melyik csapatnak szurkol.
A viadal amúgy a kezdeti remeklés után egyre inkább kifulladt, 240 perce nem született gól.

Hosszú perceken keresztül a spanyol-portugál elődöntő legérdekesebb mozzanata az volt, amint a donyecki publikum rendre nemtetszésének adott hangot a spanyolok kockázatmentes labdázgatása láttán. A nézők fütyülésére Xaviék is fütyültek, így történhetett, hogy a védvonal tagjai cirka ötször annyit passzoltak, mint a kezdőbe meglepetésre bekerült Negredo nem egészen egy órányi idő a pályán töltve. A portugálokra kevesebb panasz lehetett, letámadással bénították meg a spanyol kibontakozást, ám az idő és energia fogytán mindinkább kénytelenek voltak visszazárni. Mondjuk veszélyeztetni a kaput nekik sem sikerült, leszámítva Cristiano Ronaldo néhány távoli szabadrúgását, úgyhogy a szerdai elődöntő elviselhetőség tekintetében vetekedett a spanyol-francia negyeddöntővel...
Aki kibírta a rendes játékidő leteltéig, az azért jól járt, a ráadáspercekben akadt egy-két ziccer, meg persze a 11-esekben mindig akad spiritusz.

Most az jelentette ezt, hogy a kíméletlen ítéletvégrehajtó Xabi Alonso ezúttal rontott, ám Casillas kijavította hibáját, hiszen hárította Joao Moutinho kísérletét, majd hogy Sergio Ramos védőként csatárerényeket csillogtatott, de leginkább az bizonyult meghatározónak, hogy Paulo Bento Cristiano Ronaldót ötödik lövőnek jelölte, s még inkább, hogy bízott Bruno Alvesben. A középső védő totális zavarodottsága már akkor kiütközött, amikor elindult harmadiknak, hogy majd akkor elvégzi, amit el kell végezni, csakhogy Nani utánaszaladt, s jelezte neki: legyen türelemmel, ő a következő körben jön a sorban. Nani bevágta, Bruno Alves ellenben a keresztlécet trafálta telibe. Fabregas utolsóként higgadtan célzott.

"A büntetőpárbajban sok múlik a szerencsén is. Most nekünk jutott belőle több" - nyilatkozta Vicente del Bosque. A spanyol mester szerint roppant kiegyenlített meccs volt, nehezen tudták csak feltörni a portugál védelmet, viszont a hosszabbítás során valamelyest könnyebb dolguk volt, hiszen a rivális fáradni kezdett. "A mi védvonalunk is jól teljesített. Játékosaink rengeteg mérkőzést vívtak a szezonban, fásultak kissé, de még egy ütközetre fel kell készülnünk" - tette hozzá. Egyebekben elárulta, azok lőttek büntetőt, akik vállalták. Sergio Ramos vállalta, pedig néhány héttel ezelőtt személye még az internet legfőbb viccforrása volt, miután a Bayern München elleni Bajnokok Ligája-elődöntőben megeresztett 11-ese kis híján kirepült a Bernabéuból. Ezúttal elegánsan a léc alá ívelt, akárcsak Pirlo az angolok ellen. "Kedvem volt odaállni, noha nemrégiben hibáztam. De mindig is szerettem vállalni a felelősséget" - nyilatkozta a Real Madrid védője, aki azt is hangoztatta, mennyire büszke, hogy spanyolnak vallhatja magát.

"Ez a válogatott történelmet ír! Jó úton járunk" - szögezte le Casillas, aki méltatta Ramost, s meglepte, hogy Cristiano Ronaldo végül nem lőhetett.

Hogy miért nem, azt a portugál szélső ekként indokolta: "A kapitány az szerette volna, hogy én legyek az utolsó. Általában az elején kerülök sorra, mos viszont nem így alakult. Roppant szomorú vagyok, de azt hiszem, megtettük, ami tőlünk telhetett. Bejutottunk a kontinens négy legjobb csapata közé, és csupán büntetőkkel estünk ki. De ha már kiestünk, azt kívánom, a spanyolok nyerjék meg az Eb-t, sok barátom játszik ott."

"Meg kellett volna nyernünk a meccset a rendes játékidőben, de nem éltünk a kínálkozó lehetőségekkel. Igaz, a ráadásban a spanyolok már jobban teljesítettek" - nyilatkozta Bento. Szerinte ekként búcsúzni borzalmas, ámbár így zárta szavait: "Mindettől függetlenül büszkék vagyunk, kiváló Eb-t produkáltunk."


Portugália-Spanyolország 0-0 - 11-esekkel 2-4

Elődöntő, Donyeck (Donbasz Aréna), 50 000 néző. Jv.: Cakir (török)

Portugália: Rui Patrício - J. Pereira, Pepe, Bruno Alves, Coentrao - Meireles (Varela, 113.), Veloso (Custódio, 106.), Moutinho - Nani, C. Ronaldo - Hugo Almeida (Nélson Oliveira, 81.).

Spanyolország: Casillas - Arbeloa, Piqué, Ramos, J. Alba - Busquets, Xabi Alonso - Silva (J. Navas, 60.), Xavi (Pedro, 87.), Iniesta - Negredo (Fabregas, 54.).

A büntetőpárbaj
1. kör: Joao Moutinho -, Xabi Alonso -
2. kör: Pepe II, Iniesta II
3. kör: Nani II, Piqué II
4. kör: B. Alves -, Sergio Ramos II
5. kör: Fabregas II

Statisztika
10 - Összes lövés, fejes - 11
2 - Kaput eltalált lövés, fejes - 5
2 - Blokkolt lövés, fejes - 2
3 - Védés - 0
6 - Szöglet - 7
2 - Les - 3
30 - Támadásvezetés - 56
31 - Elkövetett szabálytalanság - 21
5 - Sárga lap - 4
0 - Piros lap - 0
43 - Labdabirtoklás (%) - 57


Sajtóvisszhangok

BBC Sport (Anglia): Félresikerült portugál stratégia a büntetőknél

La Gazetta dello Sport (Olaszország): Spanyolország a döntőben, miután büntetőkkel legyőzte Portugáliát

Sport (Spanyolország): Döntősök! Viszlát Cristiano!

Marca (Spanyolország): Hőseink! Már csak egy lépésre a történelmi triplázás

O Jogo (Portugália): Kezünkben volt a címvédő! Portugália veszni hagyta a továbbjutás lehetőségét

Record (Portugália): A kapufa ütött ki minket! Büntetőkkel esett ki a válogatott az elődöntőben

L'Équipe (Franciaország): Spanyolország letaszította a királyt (Ronaldo) a trónról