Előző
Következő
új cikk

Belföld

Csúszik a kórházreform?

Népszava|2012. jún 29. 05:00
[A+ A-]
Várhatóan "átmenetileg" visszavonulót fúj az egészségügyi szaktárca, és több helyen felmentést ad az kórházaknak az elvileg július 1-jétől hivatalosan is működésbe lépő új betegellátási rend alól. Mindez a szakértők szerint kizárólag annak köszönhető, hogy az Orbán-kormány nem szervezte meg az átalakítást, szándékosan húzta az időt, hogy bizonytalanságban tartsa az egészségügyet, annak vezetőit, dolgozóit és a betegeket is.
Mindennek eredménye a káosz, ami Falus Ferenc szerint tragédiába is torkollhat.

Vasárnaptól elvileg új rend lép életbe a betegellátásban, de a kórházak vezetői, dolgozói, valamint a betegek továbbra sem tudják, mit kell tenniük a jövő héttől.

Úgy tűnik, nincs a helyzet magaslatán az egészségügyi szaktárca, valamint az államosított intézmények felett gyámkodó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) sem, hiszen a legújabb hírek szerint "átmenetileg" nem tartatnák be a július 1-től éles szabályokat.

A kórházaknak mindössze másfél hetük volt a felkészülésre, miután megkapták a GYMESZI által újraosztott kapacitásaikat; azt, hogy hány ággyal, milyen betegellátási profilokkal működhetnek. Országosan több tucat osztályt ugyanis teljesen megszüntetnek, és noha kórházakat névleg nem zárnak be, 9 intézményben leállítják az aktív betegellátást. A megszüntetett egységek orvosai, nővérei, dolgozói máig sem biztosak benne, megmarad-e az állásuk, vagy más intézmény átveszi-e őket, de a lakosságot sem tájékoztatták a változásokról. Noha az ÁNTSZ szerint a háziorvosok irányítják a betegeket a megfelelő intézménybe, arról már nem szólt az ukáz, hogy miként kell eljárni állampolgárként egy-egy sürgős esetben.

Vélhetően a kialakult káosz miatt "a kórházak továbbra sem küldhetik majd el azt a pácienst, aki az új rend szerint már nem hozzájuk tartozna" - tudta meg a Magyar Hírlap. A lap szerint a struktúraátalakítással kapcsolatos átmeneti rendelkezések - melyekről eddig hallani sem lehetett - alapján a területileg "régi", valamint az "új" pácienseket egy ideig (nem tudni, meddig) párhuzamosan kell fogadniuk és ellátniuk az intézményeknek, a területen kívüliektől pedig egyelőre nem is kérhetnek pénzt az ellátásért. Csakhogy, információink szerint egyes kórházakban már most elutasítják a betegeket, vagy pénzt kérnek a térségükön kívüliektől mondván: nem kaptak átmeneti haladékot.

Utóbbi kérdéses is, hiszen az új szabályok és szerződések életbe lépésével az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) nem fizetheti majd a területen kívüli betegek ellátását, sőt, egyes intézményekben bezárják az osztályokat, így nem lesz hol fogadni a betegeket. Eközben Szócska Miklós államtitkár a napokban azt mondta: július 1-gyel elindul, az év hátralévő részében pedig megtanulják az új rendszert, és korrigálják az esetleges hibákat. A kérdés csak az, hogy ezek a hibák követelnek-e majd emberéleteket.

Falus Ferenc szerint ennek valós a veszélye, hiszen az egészségügyi államtitkárság káoszt okozott az átalakítással. A volt országos tiszti főorvos szerint nincsenek kidolgozva, nem ismertek a részletszabályok, a kaotikus állapotokra pedig jó példa, hogy máig senki sem hallott a visszatérő betegek fogadásának rendjéről. "A legnagyobb baj az, hogy sem az intézmények, sem a dolgozók, sem a betegek nem tudnak arról, mi lesz jövő héten, eluralkodott az ágazaton a bizonytalanság.

Ráadásul az egészségügyi dolgozókat megfélemlítették: a személyzet fél az új vezetőktől, a főorvosi kar a nyugdíj-kötelezettségtől, az új vezető fél a 3 hónapos próbaidőtől, és mindenki retteg a paraszolvencia-ügytől" - sorolta Falus.

Hozzátette: a jogszabályoknak akkor van értelme, ha be is akarják őket tartatni. Ha Szócska átmenetileg felmentést is ad az új szabályok alól - ami talán az egyetlen menekülőút az általa okozott káoszból -, attól még kérdés marad, hogy az OEP finanszírozza-e majd a "szabálytalan" ellátásokat. Ennek az átalakításnak egyetlen célja volt és van: a pénzkivonás. A szervezetlenségnek azonban tragikus következményei, áldozatai lesznek - figyelmeztetett Falus.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!