Előző
Következő
új cikk

Külföld

Milosevic-utódé Belgrád

Népszava|2012. jún 29. 05:55
[A+ A-]
Az új kormány nem lesz sem Európa-párti, sem oroszpárti, hanem szerbpárti Szerbia polgárainak az érdekében fog tevékenykedni - ezt ígérte tegnap Ivica Dacic a Szerbiai Szocialista Párt elnöke, miután megkapta a kormányalakítási megbízatást. A Hágai Nemzetközi Büntetőbíróság tegnap felmentette a népirtás vádja alól Radovan Karadzic boszniai szerb vezetőt a népirtás vádja alól.
Közel két hónapos bizonytalanság végére tett pontot tegnap Tomislav Nikolic szerb államfő, amikor Ivica Dacic szocialista pártelnököt kérte fel kormányalakításra. Bár Dacic az államfőválasztást elvesztett Boris Tadic Demokrata Pártjával kötött május 8-án koalíciós megállapodást, a miniszterelnöki szék fejében a Nikolic vezette Haladó Pártot segítette kormányra. Dacic sajtótájékoztatón gyors kormányalakítást ígért, bejelentette, még ma megkezdi a tárgyalásokat a haladókkal és az Egyesült Régiók képviselőivel. Azt mondta "nem utasíthatta el az ajánlatot, hogy ő legyen a kormányfő - annak ellenére sem, hogy az elmúlt négy évben jól együttműködött a Demokrata Párttal".

Nikolic elnöki győzelme után már megfogalmazódtak a félelmek, hogy az egykori radikális nacionalista politikus gátja lehet Szerbia uniós integrációjának. A nacionalista haladók és a Milosevic utód, oroszpárti szocialisták koalíciója folytán még inkább felerősödtek ezek a hangok. És nem véletlenül. Bár Dacic azt mondta, célkitűzése az "Erős Szerbia, az európai integrációk folytatása, szociális felelősség", egyben azt is aláhúzta, hogy "nem lesz sem Európa-párti, sem oroszpárti, hanem szerbpárti, Szerbia polgárainak az érdekében fog tevékenykedni". Igaz, azt is hozzátette, hogy nem vállalta volna ezt a koalíciót, ha bárki külföldön azt mondta volna neki, hogy a Haladó Párt nem Európa-párti.

Elemzők szerint azonban Dacic miniszterelnöksége, a szocialista-haladó koalíció egyelőre terv, hiszen a parlamentnek jóvá kell hagynia, ám a törvényhozásban a faképnél hagyott demokraták és partnerei vannak többségben.

Ognjen Pribicevic volt németországi nagykövet, politikai elemző a B92 portálnak nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy a választók rendkívül rosszul reagálnak az ilyen esetekre, amikor szavaznak az egyik pártra, "az meg átáll a másik oldalra, átlépi a politikai határokat". Véleménye szerint erre reagálni fognak, az új kormánynak pedig mindenképpen bizonyítania kell, mert a nemzetközi közösséget alapjában véve nem érdekli, ki alakít kormányt. "Számukra az a fontos, hogy Koszovót elismerjék a meglévő határok között, s ez a kérdés már szeptemberben, októberben napirendre fog kerülni" - állította Pribicevic.

Felmentették, de börtönben marad Karadzic

Bizonyíték hiányában tegnap a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) felmentette a boszniai háború főbűnösének tartott Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezetőt az egyrendbeli népirtás vádpontja alól. Karadzic két hete azért kérte a felmentést mind a 11 vádpontban, állítva, hogy a vád nem nyújtott be elég bizonyítékot. Karadzicot mindenekelőtt a 8000 áldozatot követelő srebrenicai mészárlással, illetve gyilkosságokkal, kivégzésekkel, erőszakos deportálásokkal vádolják. Az ICC szabályai lehetővé teszik, hogy a bizonyítékok előterjesztése után a vádlott felmentésért folyamodjon. A vádiratot háromszor módosították az ügysézek, a védelem szerint azonban nem is történt népirtás a boszniai háború során. Tegnap a bírók is úgy látták, az ügyészi bizonyítékok nem elegendőek ahhoz, hogy a boszniai szerb csapatok által 1992-ben elkövetett gyilkosságokat népirtásnak minősítse Hága.
Karadzic börtönben marad, hiszen a törvényszék 10 vádpontban fenntartja a vádat, köztük az 1995-ös srebrenicai mészárlással kapcsolatos egyrendbeli népirtásra valamint emberiesség elleni és számos más háborús bűn elkövetésére vonatkozókat. A boszniai szerb mészárosnak is nevezett Karadzic pere 2009 őszén kezdődött és várhatóan ez év második felében folyatódik a fellebbezést túlélt vádpontok tárgyalásával.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!