Előző
Következő
új cikk

Belföld

Áder helyettesíti a "nemkívánatos" Kövért

Népszava|2012. jún 29. 05:07
[A+ A-]
Elfogadta Áder János a Jeruzsálembe, a Raoul Wallenberg-megemlékezésre szóló meghívást. A köztársasági elnök erről az InfoRádiónak tegnap azt mondta: "Miután köztársasági elnökként vállaltam a Wallenberg-év fővédnöki tisztét, mi sem természetesebb, mint hogy ezt a felkérést elfogadom". A Wallenberg-megemlékezést júliusban, a zsidómentő svéd diplomata születésének századik évfordulóján tartják.
Magyarországot eredetileg Kövér László házelnök képviselte volna, őt hívták az eseményre, de az izraeli parlament elnöke visszavonta a meghívást, amiért Kövér részt vett a Nyirő József "nácibarát író" emlékére tartott erdélyi rendezvényen.

Veress László, a házelnök kabinetfőnöke vasárnap azt közölte, nem kaptak levelet a meghívás visszavonásáról, ám az szerinte úgyis "okafogyottá vált", mivel Kövér László néhány nappal korábban jelezte, szervezési okok miatt nem ő, hanem Áder János képviseli Magyarországot. Ezt a verziót azonban a Knesszet szóvivője cáfolta az ATV-nek. Mint mondta, június 20-án jelezték Kövérnek "nemkívánatos voltát" és csak másnap érkezett a házelnök fenti tájékoztatása.

Eközben a svéd diplomatára emlékező rendezvényt tartottak tegnap Budapesten. Martonyi János külügyminiszter azt mondta, Magyarországon is léteznek szélsőségek, de a közvélemény többsége képes elnyomni ezeket. A rendezvényen felszólaló Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára arra figyelmeztetett, erősödhet a kirekesztés és az idegengyűlölet Európában, mert a válságra, a munkanélküliségre és a recesszióra többen "rosszul reagálnak".

Az Európában és a Magyarországon terjedő antiszemitizmussal foglalkozott és egyértelmű fellépést sürgetett a magyar kormánytól Katrina Lantos Swett, Tom Lantosnak, az amerikai képviselőház külügyi bizottsága néhai elnökének lánya. A The Huffington Post nevű amerikai portálon megjelent blogbejegyzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar kitüntetését visszaadó Elie Wiesel azért határozta el magát e "drámai lépésre", hogy "ráébressze a világot a szélsőjobboldali magyar politikai diskurzusban megnyilvánuló nyílt antiszemitizmusra".

Nincs eljárás, "biztat" a médiatanács

A médiahatóság nem indíthatott eljárást lapunkkal szemben, de Nyirő József örökösei ezt megtehetik. Erre bíztat "A Népszava és a porszennyezés" címmel megjelent bejegyzés, amely a Szalai Annamária által vezett Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogján olvasható. A grafika Szőcs Géza államtitkárt ábrázolta, amint egy táskából kiengedi és "szélnek ereszti" Nyirő József hamvait.

A képaláírás az volt: porszennyezés egészségügyi határérték felett - emlékeztetett a bejegyezés. A rajz miatt egy jobbikos parlamenti képviselő fordult a Médiatanácshoz, a testület azonban - egy alkotmánybírósági döntésre hivatkozva - nem bírságolhatott. A bejegyzés írója szerint azonban sokan úgy gondolhatják, a karikatúrával Nyirő Józsefen keresztül "a magyarság egészét" érte támadás.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!