Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Prohászka vagy Lukács?

Népszava|2012. jún 29. 06:20
[A+ A-]
Kinek a Wass, kinek a Lukács - írtam négy napja ugyanitt, megjegyezve, újabban Lukács György lett a bezzegkommunista, hiszen mint L. Simon Lászlótól megtudhattuk, a filozófusnak szobra van a fővárosban, és mint Kövér László írta Elie Wieselnek, "a zsidó származású magyar filozófus" nevét utca is viseli.

Így legyen lottóötösöm. Sajnos. Azóta ugyanis kiderült, nem sokat tévedtem, csak a kérdést úgy kellett volna feltennem: kinek a Prohászka, kinek a Lukács. A XIII. kerületi Fidesz-frakció vezetője ugyanis felvetette: bontsák el Lukács György angyalföldi szobrát. Harrach Tamás úgy érvelt, nem lehet "kettős mércét" alkalmazni: ha nem lehet szobra a kerületben Prohászka Ottokár katolikus püspöknek, akkor "az 1919-es vörösterrorban nyolc embert megölő Lukácsnak se lehessen írói minőségében szobra". Láss csodát, tegnap reggelre valaki "Gyilkos 1919" feliratot festett a filozófus emléktáblájára.

Imádom a "dögöljön meg a szomszéd tehene is" típusú érveket, amilyen a Harrach Tamásé is. Ha nem lehet az amúgy keresztényszocialista, ám nyíltan antiszemita püspöknek szobra, akkor ne lehessen Lukácsnak se. Persze nem újdonság ez, az egész Fidesz mentalitását kiválóan jellemzi. Ellenzékben feljelentjük nemzetközi fórumokon a regnáló kormányt a rendőrterror és az emberi jogok sárba tiprása miatt, de ha mi vagyunk kormányon, akkor a nemzetközi kritika nem más mint "kettős mérce". Károlyi szobra nem kell Kövérnek a Kossuth téren, de Kéthly Anna esetleg jöhet. (Apropó: hol van Kéthly szobra?) Lukács György ebben a kontextusban csak a vörösterror képviselője lehet, hiszen egy antiszemitát kellene felmagasítani vele szemben. Ahogy egyébként Prohászkának nincsenek érdemei a baloldalon, úgy Lukácsnál sem számít '56-os szerepe, a kommunista pártból való kizárása, hogy műveiről ne is beszéljünk.

Harrach nyilatkozata arra viszont jó, hogy látható teszi a mai hatalom működési mechanizmusát. Kövér (L. Simon stb.) kiejti Lukács nevét, erre rámozdul a Fidesz mezei hada, cikk jelenik meg a Magyar Nemzetben, majd a nép hangjaként lefújják, befestik Lukács emléktábláját. Nem ismerős ez? Ideje volna befejezni, mert a nép hangja önállósodik.