Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Adjuk kölcsön Matolcsyt

Népszava|2012. jún 29. 08:57
[A+ A-]
"Nem leszünk gyarmat", hirdette Bayer Zsolték kormánypárti demonstrációja még az idén januárban, amit utóbb Orbán Viktor a nevére íratott. Oly annyira, hogy a gondolattól azóta sem tud, tudott elszakadni; csütörtökön Brüsszelben, az EU-csúcsra érkezve, arról beszélt, hogy "nekünk, magyaroknak azt a kérdést kell tisztázni, hogy mi mit akarunk: mi kormányozzuk magunkat, vagy valaki más kormányozzon bennünket".

Aztán a saját maga által feltett kérdésre meg is adta a választ a magyar miniszterelnök: nem várunk tovább az euró-zónára, haladéktalanul elindítjuk a saját növekedési programunkat. És: miközben mi elkezdünk növekedni, megnézzük, mire jutnak ők. Vagyis, ha jól értem Magyarország rendelkezik a növekedés receptjével, de csúnya módon sorsára hagyja az Uniót, nem fog gyarmatként sodródni vele. De, valószínűleg nem értem jól, mert hát nem is érthető teljesen miről is beszél Orbán.

Jó, nem leszünk gyarmatok; rendben, mi elkezdünk külön növekedni, de akkor mit keresünk még mindig ebben a közösségben? Vagy, ha mégis ott vagyunk, miért nem segítünk nekik egy kicsit? Legalább odaadhatnánk nekik Matolcsyt. Legyünk nagyvonalúak: örökre.