Előző
Következő
új cikk

Bulvár

Veszélyben a termékenység

nepszava.hu|2012. jún 29. 11:51
[A+ A-]
A szexuális élet az egyik legalapvetőbb emberi szükséglet. Bármilyen panasz vagy kellemetlenség, ami ezt megzavarhatja, életünk egyik fontos örömforrását veszélyezteti, és az általános egészségre is kihat. Megdöbbentő adat, hogy a szexuális érintkezés során több mint 30-féle kórokozóval fertőződhetünk.
A legtöbb szexuális úton terjedő (STD) fertőzésre jellemző, hogy sokszor tünetmentesek, vagy enyhe, jellegtelen tünetekkel jelentkeznek. A hatékony kezelés elmulasztásának leggyakoribb következményeire, Dr. Szakács Zoltán a CIRIS Budapest szülész-nőgyógyász főorvosa hívta fel a figyelmet.

Mi az STD?


Napjainkban egyre inkább előtérbe kerülnek a nemi érintkezéssel terjedő betegségek. A korábbi "nemi betegség" fogalom helyett manapság az STD (Sexually Transmitted Deseases) rövidítést használják a szakemberek. Ez a probléma bárkit érinthet, aki szexuális életet él, és sajnos sokszor csak akkor vesszük észre a bajt, amikor már súlyos szövődmények, kismedencei gyulladás, prosztatagyulladás, meddőség, méhnyakrák, alakultak ki - hangsúlyozza a szakértő.

Legjellemzőbb tünetek

- Sok esetben a kórokozó behatolása semmilyen eltérést nem okoz, az illető nem is tudja, hogy fertőzést kapott. Vannak olyan kórokozók, amelyek hosszú lappangási idő elteltével idéznek elő tüneteket, míg mások néhány órán vagy napon belül kifejezetten kínos panaszokat okoznak. Akadnak olyanok is, amelyek évekig nem vehetőek észre, hanem a több évvel később kialakult, már csak nagyon nehezen kezelhető szövődmények kapcsán derül fény a krónikus fertőzésre, pl.chlamydia. Gyakran találkozunk olyanokkal is, melyek időről időre kiújulnak, mint pld. a hüvelygomba, és csak nagyon nehezen tarthatóak kordában. A visszatérő hüvelyi folyást, viszketést, a kiújuló nemi herpeszt, a nemi szerveken megjelenő kiütéseket, de akár vizeléskor fellépő csípő érzést is okozhat valamilyen szexuális úton terjedő fertőzés. A legtöbb STD fertőzésre azonban főként az a jellemző, hogy huzamos ideig nem okoz tünetet, ilyenkor csak szűrővizsgálattal deríthető fel. A nemi szervek gyulladásos panaszainak alapos kivizsgálása azért fontos, mert csak az okok pontos tisztázása után adhatunk célzott, hatékony kezelést.

Gyanútlan nyári kikapcsolódás is lehet veszélyforrás

Nemcsak a meggondolatlan kalandoknak lehet kínos következménye, hanem a strandolásnak, szaunázásnak és az egyéb gyanútlan nyári kikapcsolódásoknak is. Az esetek nagy részében valóban a meggondolatlan flörtökből lesz baj, de sajnos szexuális érintkezés nélkül is érhet bennünket övön aluli támadás. Uszodában, strandon leggyakrabban vírusos vagy bakteriális fertőzéseket lehet elkapni. Különböző okoknál fogva meggyengülhet a normális "védő" nyálkahártya illetve bőrflóra is, emiatt baktériumok, gombák telepedhetnek meg e felületeken. Ilyenkor a háttérben álló esetleges belgyógyászati betegségeket is ajánlatos tisztázni. Nőknél a normál hüvelyflóra egyensúlyának megbomlása is okozhat panaszokat.

A modern vizes sport- és szórakoztató központokban szigorú és ellenőrzött higiénés előírásoknak kell megfelelni, ami a direkt fertőzések esélyét minimalizálja. A hüvelyi candidiasis sok problémát okozhat, erről azonban tudni kell, hogy nem annyira direkt fertőzés, mint inkább a kedvező körülmények játszhatnak szerepet a gombás fertőzés kiújulásában. Az uszodai körülmények ugyanis hozzájárulhatnak a hüvely pH-jának, ezáltal a normális mikroflórának a megváltozásához és így az addig csendesen jelen lévő Candida szaporodásnak indulhat. Ugyanígy kedvezhet a gombák szaporodásának, ha a vizes fürdőruha túl sokáig marad fent. Érdemes úszás után zuhanyozni és száraz alsót venni.

Miért fontos, hogy időben kiderüljön a tünetmentes fertőzöttség?


- Azért, mert a gyógyítható betegségeket (bakteriális fertőzés: chlamydiás, mycoplasmás fertőzések, szifilisz, gonorrhoea) a megfelelő terápiát alkalmazva meg tudjuk gyógyítani, és megakadályozható a kórokozók további szórása.

A szexuális úton terjedő betegségek esetén mindig célszerű az akár teljesen tünet- és panaszmentes partnert/partnereket is vizsgálni, kezelni, mivel ennek elmulasztása visszafertőződés, vagy "ping-pong fertőzés" kialakulásához vezethet! Mivel az STD kórokozók által kiváltott betegségek a termékenységre is kihathatnak, időben történő, megfelelő kezelésük rendkívül fontos. A kevés tünettel járó, vagy akár tünetmentes állapot mögött is meghúzódhat betegség, amelyek, csakúgy, mint a megfelelő kezelés hiánya, csökkentik a teherbeesés esélyeit. A kezelés elmaradása komoly szövődményekhez vezethet, mivel a kórokozók megbetegíthetik a belső nemi szerveket, melyek kulcsfontosságúak a megtermékenyítésben, így a krónikus fertőzés akár meddőséghez is vezethet. Rendkívül fontos, hogy a kezelés utáni ellenőrző vizsgálatokat is elvégezzék, hiszen a tünetek enyhülése, megszűnése nem feltétlenül jelenti a fertőzés megszűnését. Ám ha egy fertőzött nő várandós állapotba kerül, a terhesség alatt vetélés, koraszülés következhet be, de az újszülött is megfertőződhet. - A szakértő szerint egy szűrővizsgálat azonban eloszlathatja az alaptalan félelmeket, az időben észrevett kisebb problémák általában könnyen megszüntethetők.. Ajánlatos ezért mindenkinek, aki szexuális életet él, rendszeres szűrővizsgálatokon részt venni, de különösen gyermekvállalás előtt mindkét félnek.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!