Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Bírósághoz fordul a Spar a 85 milliós bírság miatt

MTI|2012. jún 29. 12:14
[A+ A-]
A Spar Magyarország Kft. nem ért egyet a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) csütörtökön közzétette döntésével, amellyel a céget összesen 85 millió forintra bírságolta.
A társaság pénteken az MTI-nek eljuttatott közleményében úgy fogalmaz, hogy álláspontja szerint jogsértést nem valósított meg. "Ennek alapján a 35 millió forintos eljárási bírság ügyében jogorvoslati kérelmet nyújtott be, és az 50 millió forintos bírság vonatkozásában is bírósági felülvizsgálati eljárást kér" - közölte a Spar.

A GVH csütörtökön közölte, hogy jogsértő beszállítói szerződések miatt 50 millió forint, a versenyhivatali eljárás ismételt elhúzása miatt pedig 35 millió forint bírságot szabott ki a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft.-re. A hatóság szerint a Spar jelentős piaci erővel való visszaélést valósított meg 2009 és 2011 között, amikor beszállítóit - a velük kötött szerződések alapján - pusztán a forgalmazásért cserébe utólagos árkedvezmény megfizetésére kötelezte.

A hivatal 2010-ben a kereskedelmi törvény alapján indított versenyfelügyeleti eljárást a Spar beszállítóival szemben alkalmazott úgynevezett teljesítményarányos bónusz (TAB) feltételeinek vizsgálatára. Ennek során megállapította, hogy a cég csak abban az esetben forgalmazta adott beszállító termékét, ha az elfogadta, hogy a TAB formájában utólagosan árkedvezményt érvényesítenek vele szemben.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!