Előző
Következő
új cikk

Belföld

Botka: Kirabolják az önkormányzatokat

Népszava|2012. jún 29. 13:09
[A+ A-]
Az MSZP választmányi elnöke, Szeged polgármestere szerint mindenkire drasztikus következmények várnak az új költségvetésben.
Az MSZP választmányi elnöke, Szeged polgármestere a részletekről a Szeged24-nek azt mondta: már tavaly decemberben elszenvedték az önkormányzatok jogfosztásukat azzal, hogy az új törvénnyel elvették a helyi közösségektől a legfontosabb feladatokat, például az egészségügyi intézményeiket, az iskoláikat.

A politikus szerint a mostani új költségvetéssel megtörténhet "a magyar önkormányzatok teljes kirablása". Ha nem változnak a számok, akkor Szeged 10 és félmilliárd forinttól esik el: elveszik a saját bevételeit, például a személyi jövedelemadót, az illetékeket, a gépjárműadó hatvan százalékát, a közoktatási normatívát - sorolta Botka László. A polgármester számításai szerint, ha mindezt összeadjuk, akkor kijön ez a tízmilliárdos összeg. Az elvett feladatokat nézve a pedagógusbéreket, az okmányirodákat és a gyámügyi igazgatást is elveszítik, ezek Szeged esetében hétmilliárd forintnyi költséget jelentenek - folytatta a számolást Botka László. Az is megjósolható, hogy Szegedtől hárommilliárd forinttal több pénzt vesznek el, mint amennyi feladatot - összegzett a polgármester.

Botka László szerint lényegében ez történik majd az összes önkormányzattal, amely azt jelenti, hogy azok a megmaradó településüzemeltetési feladataikat sem tudják majd ellátni. "Drasztikus áremelés és megszorítás látszik a jövő évi költségvetésben, amelynek vesztesei részben az önkormányzatok lesznek" - summázott a politikus.

Botka László arra emlékeztetett, hogy az emberek mindennapi életéhez szükséges közszolgáltatásokat, a tömegközlekedéstől kezdve az utcatakarításig és a szociális gondoskodásig, mind az önkormányzatok nyújtják. "Tehát, ha az önkormányzatokat nehéz helyzetbe hozzák, azt minden ember érezni fogja. Ezzel adóemelésre, és ami még durvább, új adók kivetésére kényszeríti az állam az önkormányzatokat, akkor is, ha azok nem akarják" -mondta a politikus.

A bankokra, a szolgáltatókra kivetett állami különadókról Botka László elmondta: ez "egy bevált kormányzati trükk," mely azt jelenti, hogy az állam nem közvetlenül vet ki adókat, hanem közvetve, most az önkormányzatokat használva erre. "Szegeden például jelenleg nincs sem ingatlanadó, sem kommunális adó, de ha így maradnak a költségvetési számok, akkor nem tudom, hogy a már említett hárommilliárdos elvonást miből teremtjük elő" - vélte.

Botka László szerint jellemző a helyzetre, hogy június végén az önkormányzatok még nem tudják, mi lesz például a szociális intézményeikkel, mert semmilyen ezzel kapcsolatos szabályozás még nem készült el. Botka László szerint a közoktatásban is ugyanilyen bizonytalanság van, ahhoz ugyanis, hogy az államosított közoktatás működni is tudjon, legalább húsz kormány-, illetve miniszteri rendelet kellene, amiből az elmúlt fél évben egy sem született meg. "Egyelőre csak azt tudjuk, hogy szeptembertől mit kell tanulniuk a diákoknak, de hogy ki tanítja majd őket, kinek mi lesz a felelőssége, és ki hogyan finanszírozza mindezt, arról fogalmunk sincsen" - fejezte be részletes elemzését Botka László.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!