Előző
Következő
új cikk

Belföld

Mentegeti Nyirő Józsefet a kormány

Népszava|2012. júl 2. 05:21
[A+ A-]
Belső kormányzati iránymutatást küldött a nagykövetségeknek és a külképviseleteknek a Nyirő-ügyről a kormány - derítette ki a Vasárnapi Hírek. A június 26-án, Kommunikációs irányvonal a magyar kormányt antiszemitizmussal vádoló hangokra címmel elküldött sillabusz egyértelműsíti, hogy a kormány miként állt a Nyirő-kérdéshez, és az iránymutatásban foglaltak "következetes képviseletét" kéri.
Emlékezetes, a Szálasi mellett a végsőkig kitartó, Hitlert is éltető író újratemetése miatt diplomáciai botrány robbant ki Magyarország és Románia között, miután Kövér László házelnök is részt vett azon a megemlékezésen, amelyet a román kormány tiltakozása miatt az újratemetés helyett tartottak Székelyudvarhelyen. Elie Wiesel Nobel-békedíjas magyar író emiatt visszaküldte 2004-ben kapott magyar állami kitüntetését, majd ötven amerikai képviselő, illetve az USA külügyminisztériumának különmegbízottja is jelezte aggályait a szélsőjobb és antiszemita eszmék magyarországi terjedése miatt.

A sillabuszból mindezek ellenére az derül ki, hogy a kormány "kegyeleti ügyként" tekint a Nyirő-ügyre, és próbálják menteni a nyilas Nyirőt. Mint kifejtették, irodalmárok állítása szerint Nyirő munkáiban nem találhatók antiszemita vagy rasszista megnyilvánulások. A dokumentum szerint a magyar kormány tagjai egyébként is "számos alkalommal nyilvánosan elítélték az antiszemita megnyilvánulásokat". Ugyan olvasható a szövegben, hogy "Nyirő politikai szerepvállalása nem menthető", de az egész iránymutatás épp ennek ellenkezőjéről tanúskodik.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!