Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Orbánt kitesszük az iskolából

Népszava|2012. júl 2. 12:38
[A+ A-]
Dr. Orbán meg fog bukni. Jó. De mi lesz utána? A demokratikus ellenzék fő csoportjainak erejét még leköti az egymás elleni pozícióharc. Pedig igazán itt az ideje a részletesebb tervek kidolgozásának.

Ha én lennék az árnyék oktatási miniszter, máris megkezdeném az egyeztetéseket arról, miként lehet segíteni a tehetséges, de nehezebb anyagi sorból származó fiatalok továbbtanulását. Mit lehet tenni azért, hogy minél többen tudjanak elsajátítani hasznos képességeket, olyan tudásalapot, amelyre aztán később épülhetnek a továbbképzések? Mindenkinek mutogatnám azokat a statisztikákat, amelyek szerint azok az országok sikeresek, ahol jól működő, hatékony, elérhető a felsőoktatás.

A középiskolákba sokféle gyerek jár, akkor az iskolának is sokfélének, sokszínűnek kell lennie. A tanárokat komoly embernek nézném, ezért lehetőséget kapnának ismét arra, hogy részben maguk alkossák meg a tanterveket, és tankönyveket is válasszanak hozzá. Persze, ebből a tantervből már kikerülnek a nyilas és nyilasoid szerzők - vagy legfeljebb, mint elrettentő példa szerepelhetnek.
Az iskolai szegregációt felszámolnám, még ha ez átmenetileg jelent is némi népszerűségvesztést.

Sokat beszélgetnék árnyék pénzügyminiszter barátommal arról, mi a fontos.
Amúgy meg, ceterum censeo: Orbánnak mennie kell.