Előző
Következő
új cikk

Belföld

Pórul járhat a Fidesz a határon túli párttal

Népszava|2012. júl 3. 05:12
[A+ A-]
Keresztülhúzhatja a Fidesz számításait, ha a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) valóban egy Magyarországon bejegyzett, a külhoni magyarok érdekeit képviselő pártszövetség alapításába fogna. Az új formáció jó eséllyel pályázna az ötszázalékos küszöb átlépésére - írta gyorselemzésében a Political Capital.
Az RMDSZ kis parlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsa vasárnapi, marosvásárhelyi ülésén vetették fel, hogy hozzanak létre Magyarországon egy határon túli pártot, amelyre a 2014-es parlamenti választásokon azok a határon túli magyarok szavazhatnának, akik megszerezték a magyar állampolgárságot. (A magyar Országgyűlés tavaly év végén azt fogadta el, hogy a külföldön élő magyarok egyéni jelöltekre nem szavazhatnak, csak pártlistákra, amit korábban az RMDSZ is sérelmezett).

A Political Capital elemzésében kifejtette: a kormánypártok eddig "készpénznek vették", hogy a külhoni magyarok választójogával csak ők nyerhetnek, és a tavaly decemberben készült, eddig egyetlen nyilvános határon túli közvélemény-kutatás igazolni látszik számításaikat. Felhívták a figyelmet azonban, hogy csak a magyarországi politika iránt érdeklődő erdélyi kisebbség körében elsöprő a Fidesz fölénye. A pártot egyelőre nem választó és az anyaország vitáiba beszállni nem kívánó többség viszont megszólítható lenne egy ténylegesen őket képviselő formációval - írta a Political Capital.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!