Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Kétségek, félidőben

Népszava|2012. júl 3. 06:18
[A+ A-]
Tulajdonképpen az történt Dunaújvárosban, amit a közvélemény-kutatók jelzéseiből kiolvashatunk: vezet a Fidesz, követi őt az MSZP és zárul az olló. De: egy dunaújvárosi, időközi önkormányzat választásból tudományosan semmi nem olvasható ki. Arra alkalmas csupán, hogy ki-ki megpróbálja az eredményt a saját javára fordítani, olyan kommunikációs térbe terelni, ahol a győzelem hatalmas diadalnak, a kis vereség győzelemként, a súlyos pedig érdektelen hírként interpretálható.

A kérdés ezek után az, hogy a vasárnapi dunaújvárosi eredményt érdemes-e egyáltalán elemezni. Szabad-e meglepődnünk azon, hogy a választók alig húsz százaléka tartotta fontosnak, hogy elmenjen voksolni, vagy mondjuk azt, amit szoktunk: ezek az időközi, helyi választások kevéssé érdeklik az emberek, ráadásul kánikula volt (máskor hideg, megint máskor eső, szóval az időjárás általában nem kedvez), inkább a strandot választották a dunaújvárosiak, stb...Azt is hozzátehetjük tehát, hogy semmi különös nem történt, a pártokon és a politikai napilapokon kívül senkit nem érdekel, hogy ki nyer meg egy ilyen választást. Akkor tehát: felejtsük el.
De azért mégsem. Mégpedig azért nem, mert sokan hitték, hittük, hogy félidőben, legalább Dunaújvárosban, vesztésre áll a kormánypárt. Hogy amit az elmúlt két évben a Fidesz művelt az emberekkel; hogy megsértette szinte az összes társadalmi csoportot; hogy zavaros kormányzásával a perifériára sodorta az országot; hogy reménytelenné és hitehagyottá tette az emberek többségét; hogy félelmet gerjesztett; hogy szinte kizárólag a hozzá közelállóknak teremtett kedvező helyzetet; hogy olyan törvényeket alkotott, amellyel fölborzolta az európai közvélemény idegeit is; hogy megszüntette a párbeszédet; hogy fölényeskedő, nagyképű, rátarti, és még sorolhatnám mi mindent művelt, szóval ezek után a választók rohannak majd kifejezni nemtetszésüket, elutasításukat. Azt is hittük, hogy itt Dunaújvárosban törik meg a jég, ez a választás hozza meg az áttörést.
Hát nem hozta meg.

A szavazók nem rohantak az urnákhoz; a fideszesek megint fegyelmezettebbek voltak és ők, legalább is többen mint mások, leadták a voksukat; a szocialisták, bár megszorították az ellenfelet - tizenkét szavazattal maradt le a jelöltjük -, de nyerni nem tudtak; az LMP-ről pedig ismételten kiderült, hogy vidéken szinte nem is létezik, mindössze 14 szavazat jutott az LMP-s indulónak, miközben ennél jóval több ajánló szelvényt adtak le a megmérettetés érdekében.

Már nincs egészen két év az országgyűlési választásokig, s ugyan még azt sem tudjuk, hogy pontosan miként is fog az zajlani, azt azonban látjuk, hogy félidőben miként állunk. Tudjuk, hogy a Fideszt kell leváltani, tudjuk, hogy erre a szocialistáknak van ma legnagyobb esélyük, és tudjuk, hogy nem csak a Fidesz ma az MSZP ellenfele... Azt mondják az elemzők: a Fidesz legyőzéséhez egységre van szükség. De félidőben még csak kétség van...