Előző
Következő
új cikk

Belföld

Több tízezer rokkant ellátását veszik el

Népszava|2012. júl 3. 05:14
[A+ A-]
A jelentkezésre kötelezett 200 ezer megváltozott munkaképességű közül 3 ezren nem küldték vissza a felülvizsgálatról szóló levelet - közölte Pósfai Gábor, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatója. Akik nem küldték vissza a levelet, elvsztették a járandóságukat.
A főigazgató közölte azt is, az eddig elvégzett felülvizsgálatok nyomán a korábbi ellátottak 12 százaléka a jövőben nem lesz jogosult az ellátásra, igaz, az érintettek még fellebbezhetnek. Cáfolta ugyanakkor, hogy a felülvizsgálatokkal kapcsolatban politikai elvárások lettek volna.

Az Országgyűlés tavaly év végén fogadta el a megváltozott munkaképességű emberek ellátásainak átalakításáról szóló törvényt. A megváltozott munkaképességű emberek két típusú ellátást kaphatnak ezután: rehabilitációs vagy rokkantsági ellátást.

A fogyatékkal élők vasárnap a Hősök terén tüntettek a jogszabály ellen. A Társaság a szabadságjogokért pedig egy másik, de szintén a fogyatékkal élők helyzetét befolyásoló jogszabály ellen tiltakoztak. A tervezet akár 50 fős tömegintézetek építését is lehetővé tenné, akár a régi intézetek udvarán.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!