Előző
Következő
új cikk

Belföld

Másfélmillió lépés Magyarországon

Népszava|2012. júl 3. 05:00
[A+ A-]
Sokan az ország másik felén kapják majd meg szükséges ellátásuk, amennyiben egyáltalán eljutnak, odaérnek az erre kijelölt kórházba. Vasárnap indult az új ellátási rend; és a két nap alatt számos logikátlanság, s főként a lakosság életét - vagy életben maradását - megnehezítő részlet vált világossá. Mindezt nem csak a betegeknek, az orvosoknak és az egészségügy más dolgozóinak is nehéz lesz megszokni.
Már több mint százezren keresgélnek naponta az új egészségügyi ellátási rendet ismertető honlapon. A Gyógyszerészeti és Egészségügyi, Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) által múlt csütörtöktől működtetett portál már csak azért is nagy érdeklődésre tart számot, mert a szakma és a betegek egyáltalán nem voltak felkészítve a vasárnap elindított kórház-átalakításra.

Noha az egészségügyi államtitkárság állítja: a területi ellátási kötelezettséget érintő változásokról "az elmúlt hetekben, hónapokban folyamatosan tájékoztatták a háziorvosokat és a szolgáltatókat", valójában a múlt héten még a leginkább érintett intézmények dolgozói sem látták pontosan, mi következik. Van olyan háziorvos, aki még pénteken sem tudta, hogy hova kell küldenie július 1-jétől a betegeket, és olyan kórház is, ahol az orvosok azt állítják: képtelenek lesznek ellátni az új feladatokat.

Az alapellátás résztvevői, akik a betegirányítási feladatok jó részét végzik, csak csütörtök este kaptak egy levelet a szaktárcától a következő egy hónap menetrendjéről, illetve arról: átmenetileg minden marad a régiben. A háziorvosoknak azt írták: a következő, tanulási időszakban a megszűnő osztályokon is gondoskodnak a betegek ellátásáról, majd esetleges átszállításukról, a sürgősségi betegeket pedig továbbra is minden intézményben el kell látni.

Persze az államtitkárság ismét leszögezte: "ellátó intézmény sehol sem szűnik meg". Magyarán a kormány továbbra sem ismeri el, ám országszerte kilenc kórházban teljesen megszűnik az aktív betegellátás, összességében pedig az úgynevezett funkcióváltással érintett 15-17 intézményben 2150 ágy tűnik el, máshol komplett osztályok zárnak be, a betegeket pedig másik intézménybe irányítják. Hogy hová, azt a páciens maga is megtudhatja az ominózus honlapról, a térképeket megnézve pedig könnyen szüksége is lehet egy mentőautóra.

Az új betegutak ugyanis sok esetben nagyon hosszú utazásokra kényszerítik a betegeket. Bizonyos ellátásokért a pécsieknek Kecskemétre vagy Budapestre kell majd menniük, a Győr-Moson-Sopron megyeiek pedig - a fővárosiakhoz hasonlóan - csak Szegeden vehetnek majd igénybe egy-egy kezelést. A több utazást a kabinet szerint ellensúlyozza, hogy noha távolabb, de szerintük magasabb színvonalon, biztonságosabb körülmények között kezelik majd a betegeket, mint korábban. Így azonban könnyen előfordulhat, hogy az érintettekkel nem utazhatnak együtt szeretteik, a dolgozó szülők pedig nehézkesen látogatják majd gyermeküket az ország másik felén. Sőt, lapunkat többen azzal keresték meg, hogy nem lesz pénzük arra, hogy eljussanak a kórházi vizsgálataikra, vagy épp - mint egy olvasónk felhívta a figyelmet - daganatos betegként a szükséges terápiájára.

Egyébként erre, az ellenzéki pártok által is megfogalmazott aggodalomra - mely tegnap képviselői kérdésként elhangzott a Házban is - Szócska Miklós egészségügyi államtitkár mindössze azt felelte: "a szükségtelen fekvőbeteg ellátásokat olyan ellátási formákká alakítják át, amelyek valóban fontosak a lakosság számára." Nos, vélhetően az államtitkár szerint a szülészeti ellátás lakóhelyhez való közelsége "szükségtelen", csakúgy, mint a hazánkban vezető halálokként jegyzett szív- és érrendszeri megbetegedések, vagy a minden második magyart sújtó látásgondok kezelése. Éppen ezeket, a szülészeteket, a kardiológiai és szemészeti osztályokat szüntetik ugyanis meg a legtöbb helyen, mellettük pedig a klasszikus belgyógyászati, és gyermekgyógyászati kórházi ágyak szűnnek meg a legnagyobb számban.

Kerülőút
A Somogy megyei Göllét Tolna megyéhez rendelték, hétfőtől belgyógyászati, sebészeti, szülészeti, nőgyógyászati és traumatológiai szakrendelésekre is a dombóvári kórházba kell járniuk a helyi betegeknek. A falubeliek azonban aláírásgyűjtésbe kezdenek a régi rend visszaállításáért, hiszen Dombóvárra csak átszállások és egy-két órás utazás árán tudnak eljutni. Ráadásul az átalakuló struktúrában osztályok szűnnek meg Marcaliban és Nagyatádon is, így bizonyos betegségekkel Kaposvárig kell utazniuk az itt élőknek. Szarka Ágnes, Gölle háziorvosa az ATV-nek azt nyilatkozta: "nem tudok szebb szavakat mondani, Trianonhoz tudnám hasonlítani, ahogy a térképen ezt megrajzolták". Gölléből ugyanis Inámpusztán keresztül Dombóvár 20,5 kilométer, de busz nem jár, így az egyetlen út Batén át 27 kilométer, de fél-egy órát kell várni a csatlakozásra.Útvesztő
Továbbra is fogad fekvő betegeket a marcali kórház, amely lemaradt az ÁNTSZ által a háziorvosoknak küldött új beutalási rendet tartalmazó listáról. Az intézmény vezetője szerint azon a változáson kívül, hogy a gyermekosztály ezentúl nem vehet fel fekvő betegeket, valamennyi szakrendelés és korábbi fekvőbeteg-ellátó osztály a megszokott rendben fogad beteget, csak ezentúl a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórházhoz tartoznak, mint telephely. Csakhogy a kórházban szinte csak egynapos ellátásokat végeznek majd a sebészeti, traumatológiai és nőgyógyászati szakmákban azoknál a betegeknél, akik nem igénylik a kórházi felvételt. A súlyosabb eseteket tovább kell küldeniük a kaposvári kórházba, s - mint az a mellékelt térképen látható - a marcali lakosok szintén jelentős utazásokra kényszerülnek majd egy-egy ellátásért. Így például az endokrinológia és anyagcsere vizsgálatokért Pécsre kell utazniuk, ha pedig gyermekük szorul kezelésre, elsősorban Budapesten kaphatja azt meg.

Funkciótlanság
A tapolcai kórházban korábban egy 50 ágyas belgyógyászat és egy 40 ágyas sebészeti osztály működött, amelyek az új rendszerben megszünnek. Megmarad a krónikus belgyógyászat, az ápolási osztály, illetve a tüdőgyógyászati rehabilitáció - magyarán semmilyen aktív ellátás nem lesz a városban. A tapolcaiaknak az új rendszerben alapvetően három helyre kell menniük, ha kórházi ellátásra szorulnak: főleg a 33 kilométerre lévő ajkai kórházba, bizonyos ellátásokat Keszthelyen, illetve Veszprémben kaphatnak meg. Talán nem is véletlen, hogy a városban még júniusban civilek demonstráltak, arra kérve a helyi döntéshozókat, hogy védjék meg a százéves intézményt.

Mintaprojekt
A legjellemzőbb az átalakításokra talán az, ami Komáromban történt, kistérségi mintaprojekt címszóval. Az átalakításokkal ugyanis a 124 ágyas helyi kórház 109 aktív ágyát teljesen megszüntetik; így bezárják a szülészet-nőgyógyászatot, a gyermekosztályt, a sebészetet, valamint elveszik a belgyógyászat aktív ágyait. Megmaradt a 15 ágyas krónikus belgyógyászati osztály. Így azt a 85 ezer beteget, akik a városból és a kistérségből az intézménybe jártak, ezentúl Tatabányán, Székesfehérvárott és Budapesten látják majd el, ha képesek eljutni a megfelelő intézménybe. (A mellékelt táblázatban, illetve térképen látható, milyen utazásokra kényszerülnek a komáromi betegek, amennyiben ellátáshoz szeretnének jutni.)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!