Előző
Következő
új cikk

Belföld

Rejtélyes csőtörés Budán

Népszava|2012. júl 3. 05:17
[A+ A-]
Emberi mulasztás okozhatta a vasárnapi budapesti Szent Gellért téren a csőtörést, ugyanis a száz évre tervezett csöveket harminc éve építették be. Több mint négyszáz lakásban keletkezett kár és több autóban. Az úttest beszakadt.
Egy 1000 és egy 200 milliméteres nyomócső tört el vasárnap kora este a budapesti Szent Gellért tér közelében, a Bartók Béla útra nyíló Orlay utca 1. előtt. Méteres vízoszlop tört fel a földből, pillanatok alatt térdig érő víz öntötte el az utcákat.

Több mint egy órán át ömlött a víz, mire sikerült elzárni a vezetéket. A pincék elázása miatt a hét utolsó napján négyszáz lakást kellett ideiglenesen elhagyniuk a lakóknak, akik a statikai vizsgálat elvégzése után költözhettek vissza otthonaikba.

A lakásokban nem volt áram, gáz és víz sem. Az ivóvízellátás reggel hat óráig állt helyre, egész éjjel szivattyúzták a vizet a pincékből. Ötven tűzoltó dolgozott váltásos rendszerben. A törésnél 15 méter átmérőjű, több méter mély gödör keletkezett. Több kocsi alatt beszakadt az út.

Egyelőre nem tudni, mi okozta a csőtörést, az eset okainak kiderítésével a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) szakemberei foglalkoznak - közölte a Fővárosi Vízművek eseménymenedzsere hétfőn. Hozzátette: ez egy hoszsú, komoly vizsgálat, akár egy hónapos is lehet.

A Hír24 információi szerint az eltörött ezer milliméteres nyomócső mindössze harminc évvel ezelőtt került a földbe. Ezeket a vasbetonból készült csöveket azonban több mint száz évre tervezik, tehát az elöregedés, anyagérés szóba sem jöhet.

Információik szerint a szakemberek arra is kíváncsiak, hogy az elmúlt egy-két évben milyen közműépítés vagy javítás történt az Orlay utcában. Vizsgálni fogják, hogy esetleg megsértették-e a méteres betoncsövet, vagy a mellette húzódó másikat, melynek törése okozhatta később a nagyobb bajt. Azt sem tudni még, pontosan hány köbméter víz került az utcákra, de a hírportál úgy tudja, több mint 3000 köbméterről van szó.

"A beázási károkat mind az egyéni lakásbiztosítások, mind a társasházi biztosítások alapján megtérítjük. A csőtörés miatt sok pincét öntött el a víz, az épületkárok mellett, az ingóságokban is keletkeztek károk, ezekre is kiterjed a biztosítási fedezet" - nyilatkozta az egyik biztosító társaság vezetője. A gépkocsikban keletkezett károkra a casco - elemi és tűzkár biztosításán belül - nyújthat fedezetet.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!