Előző
Következő
új cikk

Vélemény

A színház Orbán után

Népszava|2012. júl 3. 12:48
[A+ A-]
Dr. Orbán bukni fog. Mi lesz utána? A demokratikus ellenzék fő csoportjainak erejét még leköti az egymás elleni pozícióharc. Pedig itt az ideje a részletesebb tervek kidolgozásának. Ha én lennék az árnyék-önkormányzati miniszter, akkor íziben felmérném, miként lehet visszaadni az önkormányzás jogát a demokratikusan választott önkormányzatoknak.

A legkülönfélébb, felesleges kormányhivatalokat - fájdalom - de bezárhatnám. Az ügyeket azok keletkezéséhez a lehető legközelebb kell majd intézni.
Természetesen azt is tudom, hogy nemcsak jogszabályi lehetőségek, a helyi közösségtől függő önkormányzati testületek és jól képzett államigazgatási szakemberek kellenek mindehhez, de pénz is. Ami ugyan mindig kevés - ám mégis érdemes úgy megosztani a bevételeket, hogy oda is jusson. Az iskola, a rendelő.
A könyvtár, a művelődési ház - nagyobb településeken a múzeum, a hangversenyterem vagy éppen a színház is a lokális közösséget illeti. Sőt, még a tűzoltóság is.

Szakítani kell azzal a szemlélettel, hogy van egy okos állam, amely a központból mindent megold. Ugyan már. Lesznek majd olyanok, akik azt mondják, ha már a "mi" nyertünk (bocs, de nem tudom, ki is az a mi), akkor semmit se engedjünk ki a kezünkből. Nekik felidézem majd az Orbán rendszer bukásának okai között azt is, hogy azt hitték, ők minden tudnak.

Amúgy meg, ceterum censeo: Orbánnak mennie kell.