Előző
Következő
új cikk

Külföld

Lavrov: egyes nyugati országok eltorzítják a genfi megállapodást

MTI|2012. júl 3. 15:29
[A+ A-]
Az orosz külügyminiszter vietnámi kollégájával, Pham Binh Minh-el folytatott tárgyalásait követő tájékoztatón kérdésre válaszolva kommentálta a többi között a Biztonsági Tanács állandó tagjainak részvételével az elmúlt hét végén tartott genfi tanácskozást követő fejleményeket.
Lavrov sajnálkozott amiatt, hogy a szíriai ellenzék néhány képviselője elfogadhatatlannak nevezte a Genfben született döntéseket és - mint mondta - ezzel párhuzamosan a találkozó egyes nyugati résztvevői a nyilvánosság előtt torzítani kezdték az elért megállapodást.

Az orosz külügyminiszter úgy vélte: a szíriai kérdésben érintett minden szereplőnek egyszerre kellene nyomást gyakorolnia valamennyi a szíriai félre, hogy rákényszerítsék őket a harcok beszüntetésére és arra, hogy leüljenek a tárgyalóasztalhoz.

Bejelentette azt is, hogy egy héttel elhalasztották két szíriai ellenzéki küldöttség tervezett moszkvai látogatását. A halasztást a szíriai fél kérte.

Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes hétfőn közölte, hogy két szíriai ellenzéki delegációt is várnak Moszkvába. Az első ellenzéki csoport a héten érkezett volna az orosz fővárosba.

A hónap folyamán Bassár el-Aszad szíriai elnök küldötteit és a korábbi ENSZ-főtitkár, Kofi Annan megbízottját is Moszkvába várják. Annan jelenleg a világszervezet, valamint az Arab Liga szíriai megbízottja.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!