Előző
Következő
új cikk

Belföld

Alkotmánybírósághoz fordult a Politikatörténeti Intézet és az MSZOSZ

Népszava|2012. júl 3. 16:03
[A+ A-]
Alkotmánybírósághoz fordult a levéltári törvény rájuk vonatkozó megsemmisítését kérve a Politikatörténeti Intézet (PTI) és az MSZOSZ. Az intézet illetve a szakszervezet azért élt alkotmányjogi panasszal, mert jogászaik szerint az alaptörvény értelmében nem lehet államosítani a Politikatörténeti és Szakszervezeti Levéltár jelentős részét. Az alaptörvény szerint a magániratok kisajátítása azonnali kártalanítás mellett csak kivételesen és közérdekből történhet.
A június 1-én hatályba lépett törvény kimondja, hogy: "Az 1944-1989 között működött Magyar Dolgozók Pártja (MDP) és jogutódja, Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP), ezek társadalmi szervezetei (Magyar Partizánszövetség, Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége, Magyar Nők Demokratikus Szövetsége, Magyar Nők Országos Tanácsa), ifjúsági szervezetei (Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség, Dolgozó Ifjúság Szövetsége, Kommunista Ifjúsági Szövetség, Népi Kollégiumok Országos Szövetsége, Magyar Úttörők Szövetsége), valamint a Szakszervezetek Országos Tanácsa, a szakszervezeti tanácsok és ágazati szakszervezetek iratai az állam tulajdonát képezik." A PTI és az MSZOSZ panaszában azt írják, hogy az 1948-1989 közötti állampárti iratokat a rendszerváltáskor állami tulajdonban vették, a tagnyilvántartások - amelyek személyes iratok - azonban az intézet levéltárába kerültek, akár a Szociáldemokrata Párt valamint az MKP 1944. november 5-e és 1948. június 12-e között keletkezett dokumentumai, hiszen ez a két párt nem működött állampártként. De a levéltárban szakszervezeti iratokat is kezelne, amelyek mostanáig az MSZOSZ tulajdonában voltak.

"Álláspontunk szerint általában a kisajátítást elrendelő törvény akkor állna összhangban az Alaptörvény XIII. cikk (2) bekezdésével, ha maga a törvény tartalmazná azt a kivételes közérdeket, amely indokolja a tulajdonviszonyba történő legdurvább beavatkozást. A Tv. ilyen indokokat nem tartalmaz" - olvasható az alkotmányjogi panaszban, amely szerint az új levéltári törvény a jogbiztonságot sérti. A PTI és az MSZOSZ egyebek mellett ezért kéri a taláros testületet, hogy semmisítse meg a levéltári törvény rájuk vonatkozó paragrafusát.

Földes György, az intézet főigazgatója korábban lapunknak azt mondta, politikai akciónak tekinti a levéltárukban őrzött iratok rekvirálását. Hozzátette, jogállamban csak úgy nem lehet kiemelten közhasznú szervezetet egyetlen kézmozdulattal államosítani. Annál is inkább, mert a náluk lévő iratokat eddig mindenki kutathatta, a módosítás azonban a levéltár szétverését jelenti. A főigazgató úgy vélte: folyik a nemzet lelkének "átgyúrása", ennek pedig akadálya lehet egy baloldali szellemi műhely, nyilván ezért akarja szétverni az intézményt a kormány.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!