Előző
Következő
új cikk

Sport

Légvédelmi rakétaütegeket telepítenek Londonba

MTI|2012. júl 3. 18:39
[A+ A-]
Hat helyszínre telepít légvédelmi rakétaütegeket London belterületén a brit hadsereg a július 27-én kezdődő olimpiai játékok biztosítása érdekében - jelentette be kedden hivatalosan a brit védelmi minisztérium.
A tárca ismertetéséből kitűnik, hogy az ütegek gyakorlatilag gyűrűbe fogják a fő ötkarikás létesítmények - köztük az új olimpiai stadion és az olimpiai falu - helyszínét, a kelet-londoni Stratford városrészt. A kijelölt helyszínek között van például a Stratfordtól északra fekvő Enfield, az északkeleti Waltham Forest, az olimpiai központtól nyugatra elterülő Tower Hamlets, valamint a dél-délkeleti irányban lévő Greenwich és Lewisham. E városrészek zöme sűrűn lakott.

Az egyik helyszín például a Tower Hamlets negyed lakóparkja, amelynek egykor víztoronyként szolgált, mára lakóházzá átalakított toronyépületének, a Lexington Buildingnek a tetejére is telepítenek egy rakétaüteget.

A lakóparkba - csakúgy, mint több más londoni helyszínre - a Starstreak High Velocity Missile nevű, földi indítású, rövid hatósugarú légvédelmi rakétarendszer egy ütegét telepítik. Ez a rendszer a brit hadsereg osztályozása szerint "alacsonyan szálló, nagyon nagy teljesítményű repülőgépek" ellen vethető be. A rakéták a hangsebesség háromszorosát meghaladó sebességgel közelítik meg a kijelölt célt.

A Londonba telepítendő másik légvédelmi eszköz a Rapier Field Standard C típusú rakéta, amely ugyancsak rövid hatósugarú rendszer, de repülőgépek mellett pilótanélküli légi támadófegyverek, például robotrepülőgépek ellen is bevethető.
Philip Hammond brit védelmi miniszter kedden közölte, hogy mindez "csak az egyik eleme" a londoni olimpia védelmére kidolgozott "átfogó, többrétegű légtér-biztosítási tervnek", amely "erőteljesen elrettentő hatású".

Hammond a mozgósítás várható mértékére már karácsony előtt is egyértelmű utalást tett, amikor hivatalosan bejelentette, hogy a tervek szerint hadosztálynyi katona - köztük a királyi légierő és a haditengerészet több egysége - ügyel majd a nyári londoni olimpiai játékok biztonságára.

A miniszter a parlamentnek december közepén megküldött részletes tájékoztatójában közölte, hogy a védelmi minisztérium összesen 13 500 katonával erősíti meg a londoni olimpiai rendezvények biztonsági őrizetét.
Ez nagyobb létszámú egység, mint az Afganisztánban harcoló brit kontingens, amely jelenleg kilencezer fős.

A biztonsági műveletbe bekapcsolódik a brit királyi haditengerészet legnagyobb hajója, az Ocean helikopter-hordozó, amely az olimpia idején a kelet-londoni Greenwichben horgonyoz majd a Temzén.
Az Ocean fedélzetéről Puma és Lynx típusú harci helikopterek látják el a londoni légtér biztosítását.
Emellett a királyi légierő Londonban működő támaszpontjára Typhoon típusú harci repülőgépeket vezényelnek a játékok idejére.

A brit elhárítás (MI5) igazgatója minapi beszédében kijelentette, hogy "vonzó célpontot" kínálhat a terroristáknak a július 27-én kezdődő londoni olimpia. Jonathan Evans a londoni City polgármesterének hivatalában - Mansion House - tartott június végi előadásában "kétségtelennek" nevezte, hogy egyes terrorhálózatok "fontolóra vették" támadások elkövetését az olimpiai játékok alatt. A biztonsági előkészületek azonban már javában zajlanak, és az olimpia "nem lesz könnyű célpont" - fogalmazott az MI5 vezetője.
Evans közölte azt is, hogy az MI5 londoni központjában "korlátozták az eltávozásokat" az olimpia idejére.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!