Előző
Következő
új cikk

Belföld

MSZP: Az Alkotmánybíróság még nem döntött a család meghatározásáról

MTI|2012. júl 3. 20:19
[A+ A-]
Az Alkotmánybíróság (Ab) még vizsgálja a családnak a családvédelmi törvényben meghatározott definícióját - hívta fel a figyelmet a szocialista Lendvai Ildikó.
A törvény értelmében családot csak házastársak vagy a szülő és a gyerek alkotnak, az élettársak nem, vagyis ha élettársak nevelnek közösen gyerekeket, ők együtt nem egy család, "a papa és a mama hivatalosan csak külön-külön családot alkotnak, ki-ki a vérszerinti gyerekével", és ha az élettársaknak nincs leszármazottjuk, e definíció szerint nem nevezhetők családnak - írta az MSZP-s képviselő, megjegyezve, hogy ennek a "szűkkeblű meghatározásnak" az alkotmányosságáról az Ab még nem döntött.

Ezt a szocialista politikus arra reagálva közölte, hogy az Ab múlt pénteken felfüggesztette a családvédelmi törvény egyik paragrafusának július 1-jei hatályba lépését, mire Rétvári Bence, a közigazgatási és igazságügyi tárca államtitkára az MTI-nek nyilatkozva úgy foglalt állást, hogy a tavaly év végén elfogadott jogszabály családdefinícióját nem érte kifogás, és az a kritikák ellenére befogadó.

Lendvai Ildikó szerint azonban az államtitkár téved, az ombudsman ugyanis két paragrafust támadott meg: azt, amelyiket az Ab felfüggesztett, mert a bejegyzett élettárs öröklését akadályozta, a másik vitatott kérdés viszont éppen a család definíciója, ami az alapvető jogok biztosa szerint sérti az emberi jogokat. Erről pedig az Ab még nem döntött, csak arról, hogy az öröklésről szóló paragrafust már a végső határozathozatal előtt felfüggeszti.

Az MSZP-s politikus szerint az Ab döntése a család definíciójáról azért is lényeges lesz, mert a polgári törvénykönyv ősszel a parlament elé kerülő tervezete "továbblép az élettársak jogfosztásának útján": a közeli hozzátartozók köréből kizárja az élettársakat.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!