Előző
Következő
új cikk

Szinte mindenben elsők a spanyolok

Népszava|2012. júl 4. 06:52
[A+ A-]
Spanyolország együttese szinte a létező összes statisztikai mutatóban felülmúlta riválisait a lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságon: a torna során a legtöbbet birtokolta a labdát, a legtöbbet passzolt, a legtöbb gólt szerezte és a legkevesebbet kapta.
Noha menet közben sok kritika érte Vicente del Bosque csapatának játékát, kivált a franciák és a portugálok ellen mutatott produktum nyomán, az a tény, hogy a La Roja az elmúlt három világversenyen az élen tudott zárni, arra enged következtetni:a spanyolok kötetlen pozíciókkal machináló, labdajáratásos taktikája a legcélravezetőbb korunk labdarúgásában.

Arról, hogy valóban így van-e, illetőleg hogy melyek a vasárnap véget ért seregszemle legfontosabb sportszakmai tapasztalatai, a korábbi szövetségi kapitány Bozsik Péterrel, a Zalaegerszeggel éppen 10 éve bajnoki címet ünnepelt szakemberrel beszélgettünk.

- Beigazolódott a "papírforma"?

- Nyilván engem sem lepett meg a spanyolok sikere. A torna előtt is sokan arra számítottak, hogy sikerül megnyerniük a kontinenstornát és ezzel elsőként megvédeni az Eb-címüket.

- A spanyoloknak ez összejött, ám Del Bosque csapata gyakorlatilag csatár nélkül játszott a torna nagy részében, amiért sok kritika érte. Mit szólt ehhez a taktikai húzáshoz?

- Már régóta azt mondom, nincs értelme a számháborúzásnak. Az, hogy egy csapat 4-4-2-es hadrendben, netán 4-3-3-ban, vagy akár klasszikus értelemben vett csatár nélkül áll fel, sokkal kevésbé fontos, mint az, hogy hányan érnek fel a támadás befejezéséhez. A spanyolok ezt oldották meg rendkívül jól. Náluk nemcsak a középpályások kísérték végig a támadásokat, és kerülhettek ezáltal gólhelyzetbe, hanem - mint azt a döntő is példázta - akár a bal bekk is felbukkanhatott a rivális büntetőterületén s gólt szerezhetett. Ez a játékstílus ismerős lehet már a Barcelona mérkőzéseiről. A katalánoknál is többször láttuk, hogy Messit szerepeltették az összeállításban középcsatárként. Ezt, vagyis a csatárok hiányát azzal kompenzálják, hogy a középpályások feljebb lépnek, és addig járatják a labdát, amíg nem sikerült rést találni az ellenfél védelmén.

- Ön szerint a Barcelona és a spanyol válogatott sikerei egy olyan új irányt jelenthetnek a labdarúgásban, amelyet igyekeznek majd mind többen követni?

- A csatár nélküli játékról ezt nem hinném, ellenben a magas labdabirtoklással és a sok passzal operáló játékstílusnak biztosan lesznek követői. Még akkor is, ha ehhez a játékhoz nagyon jó képességű labdarúgókra van szükség, akik nem minden csapatnak állnak rendelkezésére. Látni kell, hogy Xaviék mostani sikerei mögött évtizedes munka áll. Spanyolországban tudatosan erre a játékra nevelték a mostani csapatot alkotó játékosokat. Ennek az iskolának még Johan Cruyff tette le az alapjait Barcelonában, így úgy vélem, ahhoz, hogy valaki ebben a stílusban futballozva utolérje a spanyolokat, legalább 10-15 évre lenne szüksége. Jó kérdés, hogy ezek a játékosok, mint Xavi, David Silva vagy Iniesta, más országban is ekkora sztárokká tudták-e volna kinőni magukat.

- És, mit gondol?

- Szerintem nem. Ők ennek a tudatos munkának az "eredményei", és ezt az oktatást máshol nem kapták volna meg.

- Ha már Barcelona! Az Eb-döntőn pályára lépő kezdőcsapatban öten a katalánoktól, öten pedig a Real Madridból érkeztek. Jelenthet ez egyfajta pluszt a válogatott számára?

- Mondhatjuk azt is, hogy hat barcelonai volt a kezdőben, miután Jordi Alba a torna alatt visszatért Valenciából a gránátvörös-kékekhez, ahol nevelkedett... Kétségtelenül sokat jelenthet, hogy az egy klubcsapatban szereplő játékosok nem csak egy-egy hónapot játszhatnak együtt a válogatottban, hanem gyakorlatilag kilenc hónapon keresztül együtt futballoznak az egyesületükben. Ez az összeszokottság előnyt jelenthetett nekik a nemzeti csapatnál.

- Ellenpéldának ott vannak a hollandok, akiknek kezdőjében alig akadtak olyanok, akik azonos klubban futballoznak.

- Ez így van, de nem csak a hollandoknál mondható el ez.

- Anglia sem tudhat maga mögött túl emlékezetes szereplést. Helyenként kifejezetten gyenge játékot mutattak Gerrardék, mégis valahogy eljutottak a legjobb nyolc közé. A kritikusok szerint az utóbbi időkben tapasztalható gyengélkedés a Premier League játékos-összetételének köszönhető.

- A Premier League-t éveken át a világ legerősebb bajnokságaként tartották számon, ha pedig a bevételeket nézzük, akkor azt is kijelenthetjük, hogy az egyik legjobban működő üzleti vállalkozás. Az üzleti érdek azonban nem mindig van összhangban a szakma és a válogatott érdekeivel. Az angol első osztályban rengeteg idegenlégiós futballozik, ami a bajnokság színvonalának jót tesz, ellenben a hazai játékosok kiszorulnak a csapatokból. Ennek eredménye az is, hogy a mostani kontinenstornán olyan játékos is kezdőként léphetett pályára a háromoroszlánosoknál, aki klubjában többször csak csereként kapott lehetőséget.

- Az Eb alatt - sajnos éppen honfitársainkkal, a Kassai Viktor vezette játékvezetői teammel kapcsolatosan - ismételten kiemelt téma lett a "videóbíró" esetleges alkalmazása. A FIFA a hírek szerint komolyan fontolgatja a technikai segítség bevezetését, ellenben Michel Platini, az UEFA elnöke elutasítja azt. Melyikük álláspontja kerekedhet felül?

- Régóta hangoztatom, hogy úgysem úszhatjuk meg a "videóbírót", előbb-utóbb úgyis alkalmazásra kerül a labdarúgásban is. Szerintem egy, a teniszben alkalmazotthoz hasonló módszert kellene bevezetni, vagyis mérkőzésenként mindkét csapatnak lenne két-két challenge lehetősége, amivel a kérdéses szituációkat vissza tudná nézetni. Ez a két lehetőség elég is lenne, ugyanis meccsenként ennél gyakrabban elvétve akad olyan szituáció, ami akár a végkimenetelt is komolyan befolyásolná. Ezekre az alkalmakra lenne ott a két visszanézési lehetőség. Ennél több videózásra azonban nincs szükség szerintem.

Az Eb legjei

CSAPAT

Szerzett gól: 12 - Spanyolország
Szerzett gól/meccs: 2 - Spanyolország és Németország
Kapott gól: 1 - Spanyolország
Kapott gól/meccs: 0,17 - Spanyolország
Kaput eltalált lövés, fejes: 61 - Olaszország
Kaput eltalált lövés, fejes/meccs: 10,17 - Olaszország
Sikeres passz: 3915 - Spanyolország
Passzpontosság (%): 80 - Spanyolország
Labdabirtoklás (%): 59 - Spanyolország
Szöglet: 43 - Spanyolország
Szöglet/meccs: 8,2 - Portugália
Elszenvedett szabálytalanság/meccs: 17 - Spanyolország

JÁTÉKOS

Legtöbb gól: 3 - Fernando Torres (spanyol, 189 játszott perc), Alan Dzagojev (orosz, 253), Mario Mandzukic (horvát, 270), Mario Gomez (német, 282), Mario Balotelli (olasz, 421), Cristiano Ronaldo (portugál, 480).
Legtöbb assziszt: 3 - Andrej Arshavin (orosz, 270 játszott perc), Steven Gerrard (angol, 390), David Silva (spanyol, 411), Mesut Özil (német, 438).
Legtöbb sikeres passz: 531 - Xavi Hernandez (spanyol, 620 kísérletből)

Legtöbb kaput eltalált lövés, fejes: 15 - Cristiano Ronaldo (portugál)
Legtöbb kaput elkerült lövés, fejes: 20 - Cristiano Ronaldo (portugál)
Legtöbbször lesen: 6 - Fernando Torres (spanyol, 189 játszott perc), Antonio Di Natale (olasz, 193), Robbie Keane (ír, 251), Dimitrisz Szalpingidisz (görög, 307).
Legtöbb elkövetett szabálytalanság: 17 - Mario Balotelli (olasz, 421 játszott perc)
Legtöbb elszenvedett szabálytalanság: 20 - Alvaro Arbeloa (spanyol, 570 játszott perc)

[MECCS

Legtöbb gól: 6 - Németország-Görögország 4-2
Legtöbb kaput eltalált lövés, fejes: 24 - Anglia-Olaszország 0-0, Spanyolország-Írország 4-0.
Legtöbb kaput tévesztett lövés, fejes: 21 - Portugália-Hollandia 2-1
Legtöbb szöglet: 17 - Csehország-Portugália 0-1, Görögország-Oroszország 1-0, Olaszország-Írország 2-0
Legtöbb les: 10 - Olaszország-Írország
Legtöbb szabálytalanság: 52 - Portugália-Spanyolország 0-0