Előző
Következő
új cikk

Belföld

Pintér lecsaphat az iskolakerülőkre

Népszava|2012. júl 9. 05:11
[A+ A-]
A jövő évi költségvetés elfogadása mellett több oktatást érintő jogszabályról is szavaznak a nyári szünet előtti utolsó parlamenti héten a képviselők. Várhatóan módosítják a felsőoktatási törvényt, mivel az Alkotmánybíróság (Ab) múlt kedden megsemmisítette a hallgatói szerződésekre vonatkozó kormányrendeletet.
A döntés tartalmilag nem kifogásolta az állami ösztöndíjas diplomásokat 20 évi magyarországi munkavállalásra kötelező jogszabályt, csak azt, hogy nem törvényben fogalmazták meg. Ezért az oktatási bizottság már pénteken olyan módosítást terjesztett a parlament elé, amely változatlan formában átemeli az Ab által megsemmisített kormányrendelet tartalmát. Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja szerint a kormányoldal semmibe veszi a felvételizőket azzal, hogy az alkotmányellenesnek minősített kormányrendelettel teljesen megegyező módon kívánja törvényi erőre emelni a diplomások röghöz kötését.

A jogszabály ellen a Fiatalok Magyar Hangja-Szolidaritás Ifjúság nevű Facebook-csoport, a Hallgatói és Oktatói Hálózattal közösen szervezett tüntetést a mai napra. A tiltakozók 15:30-kor indulnak a Nyugati térről az oktatási államtitkárság Szalay utcai épülete elé, ahol petíciót adnak át Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárnak.

Ma módosíthatják az alig fél éve elfogadott köznevelési törvényt is, többek között azért, mert az önkormányzati oktatási intézmények jövő évi államosítása miatt el kellett különíteni az iskolák fenntartói és működtetői feladatait. Így az önkormányzatok - működtetőként - a jövőben is kénytelenek lesznek az iskolák közüzemi számláit, karbantartását finanszírozni, miközben az intézmények fenntartását, irányítását az állam veszi át. Kunhalmi Ágnes az iskolák államosításával összefüggésben azt nevezte az egyik legnagyobb veszélynek, hogy a központi irányítással megszűnhetnek az önkormányzatok által szervezett iskolai szolgáltatások, például nyelvi előkészítők és informatikai laborok.

Szavazni fog a parlament a Pintér Sándor belügyminiszter által beterjesztett rendészeti salátatörvényről is, amely több jogszabály módosításával lehetővé teszi, hogy a rendőrség többek között "közreműködjön" az oktatási intézmények rendjének fenntartásában, valamint azt, hogy a 14 év alatti, iskolaidőben igazolatlanul az intézményen kívül tartózkodó diákokat a rendőrök az iskolaigazgatóhoz "kisérhessék". Azt a javaslat nem tisztázza, hogy ennek érdekében mekkora mértékű testi kényszert alkalmazhatnak majd. A módosítás lehetővé teszi iskolaőrök alkalmazását is az oktatási intézményekben, akik megakadályozhatják a vélt szabálysértéséket és az iskola igazolatlan elhagyását. Az iskolaőrök pontos tevékenységi körét és jogosultságait korábbi sajtóhírek szerint az oktatási államtitkárság rendeletben szabályozza majd.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!